NYE UNIFORMER: Denne høsten vil omlag 8000 kabinansatte i flyselskapet SAS trekke i nye uniformer, men denne overgangen ser ut til å bli alt annet enn smertefri. Foto: Scandinavian Traveler
NYE UNIFORMER: Denne høsten vil omlag 8000 kabinansatte i flyselskapet SAS trekke i nye uniformer, men denne overgangen ser ut til å bli alt annet enn smertefri. Foto: Scandinavian TravelerVis mer

SAS innfører nye uniformer for sine ansatte. Det har fått mange til å se rødt

- Jeg fikk en kommentar fra min søster som er designer. Hun sa: «Åh, sjefene dine må virkelig hate deg».

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Denne høsten vil omlag 8000 kabinansatte i flyselskapet SAS trekke i nye uniformer, men denne overgangen ser ut til å bli alt annet enn smertefri.

Det danske nettstedet check-in.dk, som var de første til å omtale saken, skriver at det er flere som protesterer mot det nye antrekket.

Det ble også i Sverige startet en underskriftkampanje mot de nye uniformene. Da Dagbladet sjekket denne onsdag ettermiddag, var den fjernet.

Grunnen til dette er ifølge Skrivunder.com at det dreier seg om interne retningslinjer i SAS.

«Sjefene må virkelig hate deg»

Danske Ekstrabladet er også blant de som omtaler kritikken av den nye habitten. De gjengir en rekke kommentarer

- Kjedelig passform, eller rettere sagt ingen passform. Jeg er kvinne og skal føle meg stolt. I denne kjolen ser jeg ut som en potetsekk. Hvordan skal vi gjøre en god jobb dersom vi føler oss stygge og verdiløse, heter det i en kommentar.

En annen kritiserer det nye stoffet i uniformene, og trekker også fram at passformen er merkelig, mens en tredje setter spørsmålstegn ved hvor brannsikre de er da kjolen eksempelvis skal bestå av 100 prosent polyester.

- Jeg fikk en kommentar fra min søster som er designer. Hun sa: «Åh, sjefene dine må virkelig hate deg», sier en fjerde.

- Alltid litt oppstandelse

Tanja Pettersen Brock er pressekontakt i Norsk Kabinforening der flesteparten av SAS' kabinpersonale er organisert.

- Vi regner med at når selskapet gir oss en uniform, er den i henhold til alle forskrifter og trygg, sier hun til Dagbladet.

Videre påpeker hun at det alltid vil bli et stort engasjement når så mange personer skal skifte uniform. Et plagg de bærer flere timer hver eneste dag.

- Det blir alltid litt oppstandelse. Sånn er det bare, sier hun.

Medarbeiderrepresentanter

Dette sier kommunikasjonsansvarlig i SAS, Cathrine Myhren, seg enig i.

- Det er veldig naturlig at de som bærer denne uniformen på jobb hver eneste dag har sterke meninger om den, og det er helt naturlig at det blant våre flere tusen ansatte er ulike oppfatninger om hvordan denne uniformen skal se ut, sier hun til Dagbladet.

Hun understreker også at representanter fra de ansatte har vært med i prosjektgruppa som har utformet uniformen. Denne ble nedsatt allerede i 2014.

- Ja, medarbeiderrepresentanter har vært med helt side vi besluttet å starte dette prosjektet, sier hun.

Beskrives som «sporty» og «elegant»

Selve uniformen er ikke ennå presentert, men i det siste nummeret flyselskapets bransjemagasin Scandinavian Traveler får man en liten forsmak i en artikkel som presenterer kabinpersonalets antrekk opp gjennom årene.

2016-utgaven blir presentert under tittelen «Moten fremover» på følgende måte:

«Denne sporty og elegante uniformen er til hverdagsbruk. Blåtonene utfyller hverandre, og selv om uniformen representerer skandinavisk minimalisme, oppleves den som kontinental. Under lanseringen i september vil nye, spennende designelementer komplettere antrekket.»