Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SAS kan få 30 millioner i bot

Presset ut Norwegian, mener Konkurransetilsynet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): Konkurransetilsynet varslet i dag at de vil gi en bot på 30 millioner kroner til SAS Braathens for å ha forsøkt å presse Norwegian Air Shuttle ut av markedet på flyruta Oslo - Ålesund. Til sammen har selskapet nå bøter fra Konkurransetilsynet for 50 millioner kroner.

- Vi har funnet sterke indisier på ulovlig adferd og har varslet et overtredelsesgebyr på 30 millioner kroner, sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen til Dagbladet.no.

- Dumpet prisene

I fjor sommer startet det ferske flyselskapet Norwegian en knallhard priskrig mot det dominerende selskapet SAS Braathens da de la ut svært billige sommerbilletter. Konkurransetilsynet mener å ha funnet beviser i beslaglagte dokumenter og datafiler for at flyselskapet etter dette dumpet prisene til et ulovlig lavt nivå, og således presset Norwegian ut av ruta Oslo - Ålesund. I oktober i fjor klarte ikke Norwegian lenger å konkurrere, og ble tvunget til å legge ned sin flyrute.

- Det at en dominerende aktør dumper prisene for å skvise ut en konkurrent er utilbørlig, og rammer til syvende og sist forbrukerne. I en periode blir det kunstig billige billetter, men når det dominerende selskapet igjen får monopol, skrus prisene opp igjen, sier Johansen.

SAS har frist til 30. september til å komme med tilsvar, og Konkurransetilsynet vil etter det vurdere om det er grunnlag for å opprettholde anklagen.

Fikk 20 millioner i bot

Det er ikke første gang SAS Braathens blir anklaget for å misbruke markedsmakt. I desember i fjor fikk det samme flyselskapet varsel om en bot på 20 millioner for å ha brukt ulovlige metoder i konkurransen mot flyselskapet Coast Air på strekningen Oslo - Haugesund. For fire år siden fikk selskapet en bot fra EU på 315 millioner kroner da etterforskning avslørte ulovlig prissamarbeid med Maersk Air på enkelte ruter.

VIL ANKE MILLIONBOTEN: Administrerende direktør Petter Jansen mener SAS Braathens ikke har gjort noe galt. Foto: SCANPIX
VIL ANKE MILLIONBOTEN: Administrerende direktør Petter Jansen mener SAS Braathens ikke har gjort noe galt. Foto: SCANPIX Vis mer

Konkurransetilsynet har hatt et spesielt fokus på luftfart etter at den nye Konkurranseloven trådte i kraft 1. mai i fjor. Da fikk selskapene selv ansvar for å opptre innenfor konkurranselovgivningen.

Administrerende direktør Petter Jansen sier til boarding.no at SAS Braathens har aldri hatt noe ønske om å fjerne konkurrenter ved å sette prisene lavere enn det loven tilsier, og varsler at selskapet vil anke både Haugesund- og Ålesund-saken.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!