SAS kan miste USA-flygninger

SAS og Københavns lufthavn Kastrup står i fare for å miste en del av sine ruteflygninger til USA.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det tyske nyhetsmagasinet Der Spiegel skriver i sin mandagsutgave at en avgjørelse i EUs konkurransemyndigheter går i flyselskapenes disfavør. Avgjørelsen skal være tatt på grunnlag av at Star Alliance, det storstilte

samarbeidet mellom en rekke internasjonale flyselskaper, skaper monopollignende forhold på visse flyruter. SAS er en del av Star Alliance.

Nå stiller EUs konkurransemyndigheter krav til at Star Alliance må gi fra seg noen av sine såkalte «landing-slots», tidsbestemte landingstillatelser, for å få samarbeidet godkjent av EU.

SAS vil ikke kommentere saken før EU offentliggjør avgjørelsen onsdag.

Ifølge Der Spiegel blir Heathrow og Frankfurt, to av de største europeiske flyplassene, hardest rammet. Lufthansa og United Airlines, begge medlemmer av Star Alliance, må trolig gi fra seg halvparten av sine tillatelser for flygninger mellom Frankfurt am Main og flyplassene i Chicago og Washington.

Også samarbeidet mellom British Airways og American Airlines er i søkelyset. De må ifølge Der Spiegel gi fra seg 270 av sine 630 landings- og lette-tillatelser, først og fremst på Heathrow.

(NTB-RB)