KANSELLERER: SAS kansellerer 100 flyavganger fram til klokka 14 i morgen torsdag, grunnet mulig streik. Pilotforeningene har varslet streik torsdag og partene er i dag samlet hos Riksmekleren for samtaler. SAS kansellerer nå 100 avganger uavhengig om partene kommer til enighet eller ikke i kveld. Foto: NTB Scanpix
KANSELLERER: SAS kansellerer 100 flyavganger fram til klokka 14 i morgen torsdag, grunnet mulig streik. Pilotforeningene har varslet streik torsdag og partene er i dag samlet hos Riksmekleren for samtaler. SAS kansellerer nå 100 avganger uavhengig om partene kommer til enighet eller ikke i kveld. Foto: NTB ScanpixVis mer

Fare for storstreik i SAS torsdag:

SAS kansellerer 100 avganger torsdag grunnet mulig streik. - Flere tusen blir berørt

SAS kansellerer 100 avganger frem til klokka 14 torsdag, uavhengig av om partene i konflikten i dag blir enige eller ikke.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): - Per nå har vi kansellert rundt 100 fly frem til klokka 14 i morgen, som en foranstaltning for å unngå at kunder blir strandet her, sier Tonje Sund, pressekontakt i SAS, til Dagbladet.

Hun opplyser at de 100 flyavgangene er kansellert uansett om partene i kveld kommer til enighet eller ikke.

- Beslutningene er nødt til å tas på et tidlig tidspunkt i forhold til det varslede streiken, sier Sund.

- Vil det si at ting ikke tyder på at partene vil komme til enighet i dag?

- Vi har et sterkt ønske om å komme til enighet. Vi ønsker at vi skal få gjort en avtale med pilotforeningen i Norge, som i Sverige og Danmark. For å forberede en eventuell streik, må vi her kjøre to løp, svarer hun.

Kanselleringene gjelder i hovedsak innenriks-flyvninger, men også noen utenriks.

- Totalt er det flere tusen som vil bli rammet av dette i morgen, sier Sund, og legger til at SAS nå jobber iherdig med å bistå passasjerer som ønsker å booke om.

Samtaler i dag

Mandag morgen ble det brudd i meklingen mellom SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund og Parat og motparten NHO Luftfart/SAS.

I første omgang er én pilot fra Norsk Flygerforbund og én fra Parat tatt ut i streik, men dersom ikke partene kommer til enighet i dag, blir situasjonen en annen.

Det foregår i ettermiddag samtaler mellom partene hos Riksmekleren. Lykkes det ikke å finne en løsning, er storstreik et faktum i morgen tidlig.

Klokka 18.30 sitter partene fortsatt i møte.

10 000 til 15 000 innenriks-passasjerer kan bli rammet.

- Vi kommer med løpende informasjon på hjemmesidene våre og anbefaler alle som skal reise å sjekke den, sier pressekontakt i SAS, Sund, til Dagbladet.

SAS jobber nå med å bistå passasjerer som ønsker å booke om billetten sin. Sund opplyser at SAS tilbyr kostnadsfri ombooking og full refusjon om flyet er kansellert.

- Dersom man ikke må reise i morgen, anbefaler vi at man vurderer å bytte om, sier Sund.

SAS er klare til å sette inn stor bemanning på flyplassene for å kunne håndtere streiken som er varslet.

- Partene møttes i dag hos Riksmekleren til en samtale, det er ikke snakk om en formell mekling, for å se om de kan komme til enighet. Utover det kan jeg ikke kommentere samtalene, sier Sund.

Støtte fra skandinaviske kolleger

I dag har også dansk og svensk pilotforening vist sin støtte til de norske pilotene i konflikten.

«Vi støtter naturligvis de norske pilotene i deres lovlige konflikt», skriver Dansk Pilotforening på Facebook.

Svensk Pilotforening sier de også støtter de norske pilotene, og peker på at SAS-piloter ofte har gjort mye for lønns-, pensjons- og arbeidsvilkår når selskapet har trengt det for å overleve.

Noen går som normalt

Selv om en svært stor andel av SAS' innenriksruter vil bli kansellert hvis streiken utvides til en storstreik, er det også noen som vil flys som vanlig.

Dette gjelder ifølge Johansen ruter med flytypen CRJ, som flys av innleide selskaper - som for eksempel strekningene Oslo - Kristiansund og Stavanger - Ålesund - Trondheim.

Alle charterfly vil også gå som normalt.

For utenriksflygninger vil omtrent halvparten bli kansellert som følge av streiken.

Saken oppdateres