SAS-kaptein i lav høyde

For å underholde japanske turister med en naturopplevelse fløy den norske SAS-kapteinen helt ned i 264 meters høyde gjennom Lyngen i Troms.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Gjennom et svært trangt pass nord for Lyngsalpene på strekningen Alta til Tromsø fløy kapteinen SAS-maskinen full av japanske turister i ekstremt lav høyde.

Utsikt til fjorden

Styrmannen betraktet flygningen som uforsvarlig og rapporterte hendelsen til SAS-ledelsen. Sjefflyger Terje Gorgas i SAS har aldri opplevd noe liknende.

Ifølge SAS' reglement skal flygere alltid befinne seg i en høyde som gjør at kapteinen har kontakt med trafikkleder i flytårnene. Da SAS-kapteinen ville gi sine passasjerer nærmere utsikt til fjordene og fjellet i området, gikk han helt ned til 264 meter og fløy etter landskapet.

Ifølge rapporten Luftfartsinspeksjonen har mottatt befant flyet seg stort sett over fjorden.

- Det vil si at all kontakt med flytårnet er brutt og all flygning er overlatt til flygeren og fartøyet selv, sier Bjarne Hattestad i Luftfartsinspeksjonen. Likevel mener Luftfartsinspeksjonen at kapteinen ikke har brutt myndighetsbestemmelser.

Intern sak

Sjefflyger i SAS, Terje Gorgas, synes regelbruddet fra SAS-kapteinen er beklagelig.

- Dette synes jeg helt klart ikke noe om. Kapteinen flyr ikke for oss i øyeblikket, sier Gorgas. Han har aldri opplevd noe liknende. Hva som vil skje med flykapteinen er ennå ikke bestemt.