SAS kjøper 68,8 prosent i Braathens

SAS kjøper seg stort opp i flyselskapet Braathens.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det er nå klart at SAS sier ja til å overta som eier av Braathens ASA. SAS har inngått avtale med KLM (30 prosent) og Braathen-familien (38,8 prosent) om kjøp av deres aksjeposter til NOK 35 per aksje, og vil gi bud på de øvrige aksjene i selskapet til samme kurs.

- Etter en prosess hvor vi har vurdert Braathens finansielle situasjon, de ulike utfordringene og strategiske mulighetene for Braathens kom vi fram til en helt klar konklusjon om at den beste og faktisk eneste løsningen for selskapet er denne. Braathens ville ikke kunne overleve som selskap uten en løsning i samarbeid med SAS, sier administrerende direktør Arne A. Jensen.

Konkurransetilsynet vil vurdere oppkjøpet

I løpet av de nærmeste dagene skal Konkurransetilsynet avgjøre om det skal iverksettes et midlertidig forbud mot SAS' kjøp av aksjene i Braathens.

Dette er Braathens

* Braathens SAFE ble etablert 1946. Selskapet ble børsnotert i 1994 og endret navn til Braathens tre år senere. * Flyselskapet har 4.600 ansatte og 32 Boeing 737-fly * I mai 2001 hadde Braathens mer enn 360 daglige avganger til 14 norske, 3 svenske og 9 utenlandske reisemål.

* Selskapet har lenge slitt med økonomiske problemer. I 1. kvartal i år hadde Braathens et underskudd etter skatt på 156 millioner kroner, 111 millioner mer enn i samme periode i fjor.

* Braathens inngikk en samarbeidsavtale med nederlandske KLM i 1999, men var misfornøyd med den økonomiske gevinsten av avtalen, og vedtok i februar i år å si opp avtalen fra 3. oktober 2003.

- Det er foreløpig ikke klart om dette vil bli gjort. Nå skal tilsynet vurdere hvilke konsekvenser oppkjøpet får for konkurranseforholdene på det norske markedet, opplyser juridisk direktør Elisabeth Roscher i Konkurransetilsynet til NTB.

Det vil i tilfelle være første gang Konkurransetilsynet benytter sin rett til å vedta midlertidig forbud mot ett oppkjøp.

- Vi har hatt denne retten til å gripe inn mot oppkjøp som fører til vesentlige begrensninger og konkurransen i ett års tid. Den gir oss mulighet til å gripe inn raskt, men det er ikke sagt at vi vil gjøre bruk av den nå, framholder Roscher. (NTB)

TAR OVER KONKURRENTEN: Påtroppende konsernsjef Jørgen Lindegaard i SAS.