SAS kjøper kontroll over Widerøe

Bodø (NTB): SAS og Widerøe har inngått en omfattende samarbeidsavtale. For å sikre langsiktigheten i samarbeidet kjøper SAS samtidig 63,2 prosent av aksjene i Widerøe.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På en pressekonferanse i Bodø i formiddag understreket begge selskapene at avtalen ikke har preg av noen redningsoperasjon for økonomisk vanskeligstilte Widerøe. Widerøe skal fortsette som eget selskap med samme profil som nå, og må fortsette sin pågående sparekampanje selv om SAS blir nye eiere.

Todelt kjøp

Avtalen innebærer at SAS kjøper 29 prosent av aksjene nå, og har opsjon på de resterende 34,2 prosent fram til 28. desember neste år. Opsjonsavtalen innebærer at hele kjøpet skal realiseres, men SAS ønsker en opsjonsavtale for eventuelt å kunne trekke inn andre eiere i løpet av neste år. Selger er Fred. Olsen-selskapene Bonheur ASA og Ganger Rolf ASA.

Viseadministrerende direktør Gunnar Reitan i SAS sier at bakgrunnen for avtalen er å inngå en allianse som kan tjene begge selskaper i en tid med stadig økende konkurranse. Både SAS og Widerøe venter økt utenlandsk konkurranse på regionalnettet når nye Gardermoen lufthavn åpner. En allianse som kontrollerer nesten halvparten av all innenlandsk trafikk, mener de vil styrke begge selskapenes evne til å stå imot konkurransen.

Ingen kutt

Samarbeidet mellom de to selskapene skal først og fremst skje gjennom samordning av trafikksystemene, og samarbeid i produktutforming, markedsføring og salg. Administrerende direktør Per Arne Watle i Widerøe sier at avtalen i overskuelig framtid ikke innebærer kutt i Widerøes ruter eller arbeidsplasser.