ANGRIPES: SAS får kritikk for å leie inn to fly av denne typen fra Air Nostrum, med spanske besetninger og på spanske lønninger. «En praksis som SAS normalt kritiserer sine konkurrenter for», skriver nettstedet CHECK-IN.dk. Foto: Air Nostrum
ANGRIPES: SAS får kritikk for å leie inn to fly av denne typen fra Air Nostrum, med spanske besetninger og på spanske lønninger. «En praksis som SAS normalt kritiserer sine konkurrenter for», skriver nettstedet CHECK-IN.dk. Foto: Air NostrumVis mer

SAS kritiseres for spanske lønninger: - Ikke «en tann» bedre enn konkurrentene

Flyselskapet får så hatten passer i danske medier, men er ikke enig.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Det danske flybransje-nettstedet CHECK-IN.dk skrev onsdag at to fly fra det spanske selskapet Air Nostrum daglig flyr med SAS-passasjerer til og fra flyplassene i København og Stockholm.

De innleide flyene, med spansk bemanning på spanske lønninger, brukes ifølge CHECK-IN.dk blant annet på svenske innenriksruter.

- Dobbeltmoralsk

Fordi SAS ellers argumenterer for skandinaviske lønninger og arbeidsforhold på skandinaviske ruter, mener nettstedet at flyselskapet ikke er «en tann bedre enn konkurrentene».

Extra-Bladet er ikke snauere: «Dobbeltmoralske SAS: Hyrer spansk arbejdskraft på dårligere vilkår », skrev den danske tabloidavisa igår, og fortsatte:

«Flyselskabet, der tidligere svor, at de kun ville ansette personale på skandinaviske overenskomster er nå avslørt i det motsatte».

Men SAS er ikke enig i at selskapet opptrer på tvers av sin egen, uttalte policy.

EGNE OG ANDRES ANSATTE: Cathrine Sandegren i SAS mener CHECK-IN.dk blander betingelsene for SAS' egne ansatte og betingelsene i selskap som SAS leier inn fly og besetninger fra.
 Foto: Johan Nilsson/TT
EGNE OG ANDRES ANSATTE: Cathrine Sandegren i SAS mener CHECK-IN.dk blander betingelsene for SAS' egne ansatte og betingelsene i selskap som SAS leier inn fly og besetninger fra. Foto: Johan Nilsson/TT

Vis mer

- Stemmer ikke

- Det stemmer ikke, sier SAS' skandinaviske pressekontakt Cathrine Sandegren til Dagbladet. Hun mener CHECK-IN.dk blander betingelsene for SAS' egne ansatte sammen med betingelsene i selskap som SAS leier inn fly og besetninger fra.

- Air Nostrum er et spansk flyselskap som vi har leid inn midlertidig, og de har naturligvis spansk besetning, sier hun til Dagbladet.

CHECK-IN.dk skriver at SAS flere ganger har avvist å ville ansette flygende personale på dårligere vilkår enn skandinaviske avtaler, og siterer blant annet en uttalelse fra konserndirektør Lars Sandahl Sørensen fra juni i år:

«Vår strategi er å fortsette med å ha skandinaviske avtaler».

To-delt strategi

Cathrine Sandegren sier at SAS står ved Sørensens uttalelse, men at det også er en del av selskapets strategi å leie inn fly med bemanning fra andre selskaper (såkalt wetlease) på mindre trafikkerte strekninger hvor det er behov for mindre fly.

En tillitsvalgt for danske kabinansatte som uttaler seg til CHECK-IN.dk er bekymret for SAS' økende bruk av innleide selskaper. Sandegren mener derimot at dette har skapt flere arbeidsplasser i SAS.

Dette begrunner hun med at de kan trafikkere også mindre flyplasser, og at de flyr inn passasjerer til de store flyplassene, hvor de flys videre av SAS.