Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SAS kunngjør gode resultater

Har vært nær konkurs.

PÅ VEI OPP: Etter en periode med kriseutsikter i økonomien kunngjør SAS i dag positive resultater for siste kvartal. Foto: PAUL KLEIVIEN / NTB SCANPIX
PÅ VEI OPP: Etter en periode med kriseutsikter i økonomien kunngjør SAS i dag positive resultater for siste kvartal. Foto: PAUL KLEIVIEN / NTB SCANPIX Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): I morgentimene har det vært mye mystikk rundt SAS, etter at flyselskapet tok sin egen aksje av de nordiske børsene.

Spekulasjonene gikk høyt; blant de mulige forklaringene var mulig konkurs i forbindelse med pensjonsutbetalingene, den norske statens stansede pengestrøm til det økonomisk pressede selskapet samt mulig Widerøe-salg og salg av selve SAS til Lufthansa.

I en kunngjøring melder imidlertid SAS nå at den økonomiske pila peker oppover; selskapet tjener nå penger, og passasjertilstrømningen er på vei opp, viser den preliminære (foreløpige) kvartalsrapporten for tredje kvartal i år.

568 mill. - Etter mange rykter i skandinaviske medier meddeler SAS at de 8. november kommer til å legge fram et positivt resultat før skatt på 568 millioner svenske kroner for tredje kvartal 2012, lyder det i kunngjøringen.

Til sammenlikning var det tilsvarende tallet i samme periode i fjor 276 millioner svenske kroner.

Flyselskapet opplyser at passasjerinntekten har økt med 9 prosent, enhetskostnadene er minsket med 6 prosent.

SAS i Norge opplyser til Dagbladet at den preliminære kvartalsrapporten slippes som et resultat av børsstansen i morgentimene i dag.

- Handelen ble stengt på grunn av siste tids medieoppslag, sier pressevakt Tormod Sandstø.

SAS i Norge ønsker ikke å kommentere saken ytterligere før den fullstendige kvartalsrapporten legges fram 8. november.

Handelen med SAS-aksjer ble gjenopptatt kl. 11.30, og markedet responderte straks på resultatkunngjøringen; på Stockholms-børsen Nasdaq OMX steg aksjen straks med 14 prosent.

Store problemer I meldingen Nasdaq OMX sendte ut tidligere i dag, ble aksjehandelsstansen begrunnet med medieomtalen av SAS' økonomiske situasjon, og at selskapet ønsker å «sikre en rettferdig handel».

Hva som skjuler seg bak de positive tallene, er imidlertid uklart. Den siste tida har en rekke medier kartlagt store økonomiske problemer for selskapet:

E24 skriver at nye regler for å bokføre pensjonsforpliktelsene alene vil spise opp hele egenkapitalen på 12 milliarder svenske kroner. Den svenske avisa Dagens industri skriver at SAS sliter med å innfri låneforpliktelsene sine, og Dagens Næringsliv kunne i forrige uke melde at næringsminister Trond Giske stopper pengestrømmen fra den norske staten og krever at SAS begynner å tjene penger igjen.

Dagens industri skrev tidligere i dag at krisesituasjonen i SAS foreløpig er avblåst fordi svenske storbanker - bl.a. Nordea og SEB, som begge er nært forbundet med selskapet, hhv. via statlig eierskap og Wallenberg-familien - samarbeider med dem om en løsning på låneproblemet.

Innstramninger SAS understreker at store innstramninger er på vei, «for å sikre konkurranseevnen på lang sikt». Hva dette konkret innebærer, er uklart, men selskapet tror spareplanen vil gi et resultathopp på 3 milliarder svenske kroner før skatt.

- Styrets beslutning om planen vil foreligge i nær framtid, melder SAS.

De tillitsvalgte i SAS er i dag innkalt til et allmøte i København om den økonomiske situasjonen.

- Resultatet for tredje kvartal er isolert sett gledelig. Selskapet går med overskudd, men det er fremdeles et vanskelig farvann framover, sier Tore Eugen Kvalheim, leder i Yrkesorganisasjonens Sentralforbund, til Dagbladet.

- Stemningen blant ansatte er jo alltid bedre når gode resultater legges fram, men alle vet at SAS har store utfordringer, og det er ingen som tar lett på dette, verken ledelse eller ansatte, sier han.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media