Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SAS kutter 320 nye årsverk i Norge

De kabinansatte i SAS Norge har fått beskjed om at 320 av 900 årsverk skal bort. Nå må myndighetene gripe inn og rette på konkurransevilkårene, mener SAS Personalklubb.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Personalsjef Svein Oppegaard i SAS Norge sier selskapet i første omgang skal forhandle med de tillitsvalgte om oppsigelse av 155 årsverk.

- Dette dreier seg om oppsigelser som vi skal forsøke å få gjort effektive innen 1. november, og er bemanningskutt som knytter seg til omlegging av ruteprogrammet. I tillegg til dette kommer mer strukturelle endringer senere. Til sammen snakker vi om rundt 320 årsverk, sier Oppegaard til Aftenposten.

Myndighetene

Totalt er det 1.358 kabinansatte i Norge, og disse utgjør om lag 900 årsverk.

- Det er de yngste som vil bli oppsagt fordi vi følger prinsippet om «sist inn, først ut», sier leder John Lyng i Norsk Kabinforening.

Den største fagforeningen blant de kabinansatte er SAS Personalklubb. Leder Asbjørn Wikestad sier klubben krever at myndighetene må gi SAS like vilkår som de store flyselskapene i Europa og resten av verden.

- Over alt legger landenes myndigheter til rette for at flyselskapene skal bevare arbeidsplasser og redde økonomien. USA har for eksempel gitt flyselskapene 23 milliarder kroner og har lovet enda mer. I Norge skjer det motsatte - her motarbeider myndighetene SAS, sier Wikestad til NTB.

Tiltak

Han peker på tre tiltak som vil gi SAS noenlunde samme konkurransevilkår som sine utenlandske konkurrenter.

- For det første må vi få tilbake Eurobonus innenlands. Da blir det også mer attraktivt å samle poeng på utenlandsreiser, slik at folk ikke velger andre selskaper. For det andre må myndighetene bidra gjennom storkundeavtaler. I dag har de valgt andre selskaper enn SAS på reiser til 55 av 60 storbyer i verden. For det tredje må det være full avtalefrihet, for eksempel når det gjelder avtaler med reisebyråer. Myndighetene må ikke blande seg inn og pålegge for mange restriksjoner, sier Wikestad.

Han sier de ansatte ikke ber om særfordeler, men samme konkurransebetingelser som sine konkurrenter.

Også Danmark

I tillegg til oppsigelsene i Norge vil 165 årsverk blant kabinansatte bli fjernet i København, mens ingen vil bli oppsagt i Sverige. Ifølge Lyng er de 165 årsverkene i København egentlig svensker som bor i Malmø, men arbeider i København.

Oppsigelsesvarslene er ventet innen utgangen av juni.

Onsdag 28. mai er det nytt forhandlingsmøte mellom de kabinansattes tillitsvalgte og SAS-ledelsen i Stockholm.

(NTB-Anna Nesje)

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media