Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SAS kutter 3500 arbeidsplasser

STOCKHOLM (Dagbladet.no): Antall passasjerer som reiser med SAS har gått dramatisk tilbake. Nå kuttes 2500 arbeidsplasser, og sammen med tidligere annonserte kutt mister til sammen 3500 SAS-ansatte jobben.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

3500 kan miste jobben

Store kutt i SAS

Tidligere har selskapet gjort kjent at de ville kutte mellom 800 og 1100 arbeidsplasser, noe som betyr at til sammen 3500 mister jobben i flyselskapet.

Norge skånes

De SAS-ansatte i Norge har minst å frykte. Ifølge visekonsernsjef Gunnar Reitan vil de største nedskjæringene komme i Sverige og Danmark.

- Det vil ikke bli store nedskjæringer i SAS Norge, sier Gunnar Reitan til Dagbladet.no.
Hovedvedlikeholdet av fly som i dag skjer i Sverige, Danmark og Norge skal i framtida bare skje i Norge.
Det kommer heller ikke til å bli store nedskjæringer på innenriksrutene i Norge. SAS har en såkalt kabinfaktor på 60 prosent, og den skal ikke ha gått betydelig ned i det siste. Det er først og fremst de europeiske og interkontinentale flyvningene som kuttes.

Spøker for Braathens

De dårlige resultatene for SAS gjør at det ikke er sikkert at de kan kjøpe kriserammede Braathens.

- Ingen kan tvinge SAS til å overta Braathens. Situasjonene er en annen i dag enn den var i mai. Vi vil bruke de nærmeste ukene på å vurdere om tilbudet fortsatt skal stå ved lag, sier Reitan.

Han understreker at det ikke er snakk om å prute på prisen. SAS må vurdere om de har råd, og hva de eventuelt skal gjøre dersom Braathens går konkurs.

Ikke billig

I går krevde politikere fra Nord-Norge at det legges fram regnskap for de forskjellige flyrutene i landsdelen for å se hvilke som er lønnsomme.

Men SAS sier bastant nei til kravet om egne regnskap.

SAS konsernsjef Jørgen Lindgaard sier at SAS ikke vil dumpe priser for å møte konkurransen fra billigselskapene. Han sier at SAS ikke er et lavprisselskap, at det ikke kommer til å bli det og skal heller ikke bli det.

Redusert drift

SAS-konsernets ledelse har kommet fram til at selskapet skal redusere kapasiteten med 12 prosent, noe som tilsvarer fem fly i drift. Sammenholdt med tidligere annonserte kapasitetsreduksjoner er det klart at driften redusereres med 21 fly totalt. Det er ikke kjent hvor rutekuttene blir foretatt, men det er trolig interskandinaviske ruter som vil oppleve den hardeste sparekniven. Av de oversjøiske rutene vil trolig flighter til og fra USA reduseres.SAS vil gjennomføre kapasitetsreduksjonen innen årets utgang. Størsteparten var allerede gjort per 1. november, men den ytterligere reduksjonen på 12 prosent vil gjennomføres i løpet av de kommende månedene.

Færre passasjerer

Antall passasjerer som reiste med SAS gikk i oktober ned med 9,3 prosent i forhold til samme måned i fjor. Det er særlig passasjerer foran gardinen som faller - antallet passasjerer på businessklasse på SAS-flyene til og fra USA sank i oktober med 40 prosent.Det er en dramatisk utvikling for selskapet, og det var mot denne bakgrunn at ledelsen og styret innkalte til ekstraordinært møte for å drøfte nødvendige tiltak.Dagbladet.no følger SAS og møtet ved hovedkontoret i Stockholm.

SPARKER: SAS-sjef Jørgen Lindegaard må spare penger, og sparker totalt 3500.Foto: SCANPIX
Hele Norges coronakart