VANSKELIG SITUASJON:  En tredjedel av de ansatte i SAS jobber på «bakken». eder i SAS` personalklubb, Asbjørn Wikestad, sier til Dagbladet at de ansatte ikke vil gå med på reduksjon av lønn. Foto:  Ole C. H. Thomassen / Dagbladet
VANSKELIG SITUASJON: En tredjedel av de ansatte i SAS jobber på «bakken». eder i SAS` personalklubb, Asbjørn Wikestad, sier til Dagbladet at de ansatte ikke vil gå med på reduksjon av lønn. Foto: Ole C. H. Thomassen / DagbladetVis mer

- SAS-ledelsen skal ikke ha mer i lønn enn statsministeren

SAS` bakkeansatte nekter å gå med på lønnsreduksjon, ifølge tillitsvalgt.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Leder i SAS` personalklubb, Asbjørn Wikestad, er langt fra optimistisk i forkant av konsernets framleggging av kriseplan i morgen klokka 08. 

Da skal SAS fortelle hvordan de vil kutte tre milliarder svenske kroner.

- Det er helt uaktuelt å kutte i lønna til de jeg representerer, sier Wikestad, og viser til en tredjedel av de ansatte i SAS - de såkalt bakkeansatte.

Tidligere i dag meldte TV i Danmark at SAS vil sparke 1000 av sine rundt 15 000 ansatte og redusere lønna med 15 prosent - for å redde selskapet fra en truende konkurs.

- De har ikke hatt lønnsøkning på sju av ti år. Hvis det nå blir kutt i lønna kommer folk til å slutte, og det kan SAS bare glemme.

Tillitsvalgt for flygerne i SAS Norge, Jan Levi Skogvang, sier i motsetning at flygerne er positivt innstilt til kuttene og at de vil hjelpe konsernet med å komme på rett kjøl.

Strikken tøyd Wikestad forteller at han har fått mange reaksjoner fra de ansatte - som er fortvilte over situasjonen.

Til tross for at de ansatte ikke har hengt med i den årlige lønnsøkningen, så har de likevel klart å skape et flyskap som går i rute.

KRISEPAKKE:  Ifølge dansk TV vil SAS sparke 1000 av sine rundt 15 000 ansatte og redusere lønna med 15 prosent - for å redde selskapet fra en truende konkurs. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix
KRISEPAKKE: Ifølge dansk TV vil SAS sparke 1000 av sine rundt 15 000 ansatte og redusere lønna med 15 prosent - for å redde selskapet fra en truende konkurs. Foto: Paul Kleiven / NTB scanpix Vis mer

- Det er mange som har fått tilbud om bedre lønnsbetingelser andre steder, men som har takket nei fordi de har lojalitetsfølelse overfor SAS og synes det er gøy. Men nå vil ikke folk strekke seg lenger.

Tjener 12 millioner mer Personalklubbrepresentanten mener det er urimelig at SAS-sjef Rickard Gustafson hadde 10 millioner svenske kroner i lønn i 2011. I tillegg hadde han tre millioner svenske kroner i pensjonsinnskudd - tilsammen 11 millioner norske kroner.

Statsminister Jens Stoltenberg som ifølge skattelistene for likningsåret 2011 hadde en skattbar inntekt på 1 393 481 i fjor.

- Det er et rimelig krav at ledelsen i SAS ikke skal ha mer i lønn enn statsministeren. De som jobber i toppen har skodd seg i gode tider, og de burde ta konsekvensen av de dårlige tidene.

Jan Levi Skogvang, tillitsvalgt for flygerne i SAS Norge mener lønnen til lederne i SAS er uvesentlig i forhold til de nye spareplanene.

- Lederlønn blir en helt bortkasta diskusjon. Dette gjelder organisasjonstruktur, sier han.

- Vil forandre mening Knut Morten Johansen, pressetalsmann i SAS, møtte Dagbladet rett før en telefonkonferanse hvor han skulle diskutere situasjonen i selskapet i kveld.

- Når det gjelder lønnen til SAS-lederen, så er det en styresak som det også er redegjort for i årsberetningen, sier Johansen.

- Nå lengter vi etter i morgen klokka 08. Det er ikke rart at de ansatte reagerer på den informasjonen de har fått i dag. Det har vært krevende å ikke koorigere hva som stemmer og hva som er feil i de spekulasjonen som har vært oppe i nyhetsbildet.

Han tror at de ansatte vil få et annen oppfatning av krisepakka når den blir offentliggjort i morgen tidlig.

- De kommer forandre innstilling og si «yes, vi skal berge SAS».

Han oplever stemning hos de ansatte som usikker.