SAS-magasinet trekker linje fra Vidkun Quisling til Frp

Per Sandberg er rasende.

QUISLING, HITLER OG HAGEN: Faksimile fra Scandinavian Traveler-artikkelen, som søker å analysere hvorfor «ytterste høyre fløy» står så sterkt i Norge, Sverige og Danmark.
QUISLING, HITLER OG HAGEN: Faksimile fra Scandinavian Traveler-artikkelen, som søker å analysere hvorfor «ytterste høyre fløy» står så sterkt i Norge, Sverige og Danmark. Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): I siste nummer av Scandinavian Traveler, SAS' nye reisemagasin, som ligger i setelomma på alle selskapets fly, trykkes en større artikkel om politisk historie. Artikkelen søker å finne svar på hvordan «ytterste høyre fløy» har endt opp med betydelig innflytelse i Skandinavia.

I artikkelen trekkes ei historisk linje fra NS-leder Vidkun Quisling til Frp's regjeringsdeltakelse, melder TV 2 Nyhetene.

Trekker nummeret Tormod Sandstø, presseansvarlig i SAS, beklager artikkelen.

- En del av teksten framstår som unyansert og generaliserende, og noe av bildebruken kan, sett isolert, sende feil signaler. Her har vi ikke hatt god nok kvalitetskontroll, og har besluttet å trekke dette nummeret, sier Sandstø til Dagbladet.

Han framholder at SAS ikke har noen politisk agenda.

- Målet med magasinet er å gi kundene våre en god leseopplevelse, sier informasjonssjefen.

«Hvordan havnet vi her?» «Ytterste høyrefløy har oppnådd enestående popularitet i Skandinavia, og knuser vårt selvbilde som et liberalt og tolerant samfunn. Hvordan havnet vi her?» spør den svenske journalisten, som i samme artikkel er opptatt av Sverigedemokraternas nyvunne maktposisjon samt Dansk Folkepartis framgang.

Forbindelsen mellom Quisling og dagens politiske landskap er bl.a. representert i ei tidslinje med et bilde av Quislings møte med Adolf Hitler, og tar videre for seg Mogens Glistrups danske Fremskridtspartiet, norske Anders Langes Parti, som seinere ble Fremskrittspartiet, og den svenske høyreekstremismen. En av sidene har et stort bilde av tidligere Frp-leder Carl I. Hagen.

- Finner ikke ord Frp-nestleder Per Sandberg er rasende på SAS-artikkelen, og kaller den avskyelig.

- Jeg kan ikke finne ord på at konsernledelsen i SAS kan akseptere den typen publikasjon overfor alle sine reisende. Vi forventer ganske raskt en tilbakemelding fra konsernledelsen om at dette magasinet trekkes tilbake umiddelbart, sier Sandberg til TV 2.

Heller ikke Carl I. Hagen er overbegeistret over å bli plassert på samme tidslinje som Quisling.

- Jeg tror det er meget uklokt, sier han til TV 2.

Uviss skjebne Desember-nummeret av Scandinavian Traveler er det andre noensinne, og trykkes i et opplag på flere tusen eksemplarer. Nå må altså SAS fjerne magasinet fra alle stativer og setelommer - en ressurskrevende og dyr affære.

- Vi har ikke tatt stilling til hva vi gjør med nummeret. Kanskje det kommer ut i en revidert utgave, sier informasjonssjef Sandstø i SAS til Dagbladet.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer