SAS med milliardtap

Tapte 1.132 millioner svenske kroner før skatt i årets første kvartal.

MILLIARD-TAP: Direktør Rickard Gustafson i SAS, annonserte det enorme tapet SAS hadde første kvartal i år. Tapet på 1,1 milliarder kroner er nesten det dobbelte fra i fjor på samme tid. Foto: JAN ERIK HENRIKSSON / AP PHOTO / SCANPIX
MILLIARD-TAP: Direktør Rickard Gustafson i SAS, annonserte det enorme tapet SAS hadde første kvartal i år. Tapet på 1,1 milliarder kroner er nesten det dobbelte fra i fjor på samme tid. Foto: JAN ERIK HENRIKSSON / AP PHOTO / SCANPIXVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Flyselskapet SAS fikk et underskudd på 1,1 milliarder svenske kroner før skatt i første kvartal, opplyser selskapet.

Til tross for at SAS økte antall passasjerer med 5,3 prosent i løpet av første kvartal, ble tapet før skatt mer enn doblet i forhold til tilsvarende periode i fjor, melder NRK.

Resultatet før skatt endte på 1,13 milliarder svenske kroner i minus, mens tilsvarende tall for første kvartal i 2011 var minus 558 millioner kroner.

På forhånd var det ventet et resultat før skatt på minus 696 millioner, ifølge estimater fra Six.

I en kommentar til resultatet sier konsernsjef Rickard Gustafson at resultatet ikke er tilfredsstillende.

- Som oftest er resultatet i første kvartal dårligere enn resten av året, og vi forventer bedre tall utover, sier sjef for Investor Relations i SAS Sturle Stølen.

Høye oljepriser SAS oppnådde en omsetning på 9,59 milliarder kroner i første kvartal, opp fra 9,31 milliarder kroner i tilsvarende periode i fjor.

Høye priser på flybensin, økonomisk usikkerhet og sterk konkurranse er forklaringene selskapet selv oppgir som årsaken til at SAS ikke greier å tjene penger.

Det var ikke uventet at SAS ville levere svake tall, men resultatet er mye svakere enn ventet.

- Hittil i år har vi brukt 350 millioner kroner mer på drivstoff enn på samme tid i fjor. 80 millioner har gått til vedlikehold av fly, og 150 millioner ekstra til renter og gjeld, sier Stølen videre.
 
Harde kutt I kommentaren til resultatet skriver konsernsjefen at det er vanskelig å spå utviklingen for resten av 2012 med tanke på den globale økonomiske utviklingen.

Det er økt kapasitet i markedet i tillegg til prisene på drivstoff som først og fremst skaper økonomisk hodepine for SAS.

Flyselskapet skal i tillegg til ytterligere kutt i administrasjonen, spare 1 milliard kroner i løpet av 2012 og 2013. Det skal skje etter inngåtte avtaler« med et flertall av SAS fagforeninger».