Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SAS midlertidig tatt av nordiske børser

Varsler kunngjøring i dag.

NÆR KONKURS: SAS har store økonomiske problemer. Kunngjøringen seinere i dag har trolig med dette å gjøre. Illustrasjonsfoto: EIVIND PEDERSEN / DAGBLADET
NÆR KONKURS: SAS har store økonomiske problemer. Kunngjøringen seinere i dag har trolig med dette å gjøre. Illustrasjonsfoto: EIVIND PEDERSEN / DAGBLADET Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): SAS har i morgentimene stanset handel med egne aksjer på de nordiske børsene; de varsler en kunngjøring seinere i dag, melder Stockholms-børsen Nasdaq OMX.

- På bakgrunn av opplysningene som har versert i media om selskapets finansielle situasjon er det besluttet å stanse handelen inntil videre, for å sikre en rettferdig handel, lyder meldingen.

Avventer SAS i Norge opplyser overfor Dagbladet at de ikke har noen ytterligere informasjon å komme med før kunngjøringen foreligger.

Dagbladet får opplyst at tillitsvalgte i flyselskapet er innkalt til et allmøte i København i dag. Ifølge NRK starter møtet kl. 13 og er stipulert til å vare i halvannen time.

Det vites ikke hva som vil bli kunngjort, men mulighetene er flere:

1) Det er blitt spekulert på om SAS vil velge å selge Widerøe, som de eier. Før helga kunngjorde Widerøe-ansatte at de i så fall er interessert i å kjøpe eget selskap.

2) Tyske Lufthansa har uttrykt interesse for å kjøpe SAS.

Trues av konkurs 3) Økonomien i SAS er presset. E24 har omtalt en presset økonomisk situasjon i SAS, og ledelsen har nylig varslet innstramninger - bl.a. lønnsreduksjon på 15-25 prosent. I tillegg kan pensjonsforpliktelsene tømme selskapet for hele egenkapitalen på 12 milliarder svenske kroner.

4) Den norske regjeringen har snørt igjen pengesekken til SAS; næringsminister Trond Giske krever at selskapet begynner å tjene penger igjen, skriver Dagens Næringsliv.

5) Den svenske avisa Dagens industri skriver at børsstoppen skyldes uklarhet rundt selskapets vanskelige økonomiske stilling, særlig i forbindelse med store lån som forfaller i mars - men at flere storbanker nå samarbeider med selskapet om en løsning. Det vil i så fall føre til at aksjehandelen startes igjen i løpet av dagen. Blant bankene som stiller opp, er Nordea og SEB.

Norge, Sverige og Danmark eier til sammen 50 prosent av aksjene i SAS. Nordea er delvis statseid, og SEB inngår i sfæren til Wallenberg-familien - SAS' fjerde største eier.

Utforsk andre nettsteder fra Aller Media