Trakk reklamefilm etter reaksjoner:

SAS mistenker koordinert angrep

En reklamefilm fra SAS skapte så mye reaksjoner at selskapet valgte å fjerne filmen.

FJERNET REKLAME: SAS fikk massiv kritikk for sin nye reklamefilm. Nå er den fjernet. Video: SAS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

Til Dagbladet skriver pressesjef John Eckhoff i SAS at de mistenker at de negative kommentarene er et koordinert angrep på kampanjen.

- Når vi ser på mønsteret og antallet reaksjoner er det grunn til å mistenke et koordinert angrep på vår kampanje. Vi vil ikke risikere å bli en plattform for andres verdier, som vi ikke selv kan stå for. Derfor har vi for øyeblikket tatt ned filmen fra våre kanaler og vurderer nå neste skritt, skriver Eckhoff i en e-post.

Har fått internett til å koke

- What is truly Scandinavian? (Hva er egentlig skandinavisk?)

- Absolutely nothing (absolutt ingenting).

Slik åpner SAS sin nye reklamefilm. Det har fått internett til å koke, og onsdag morgen var filmen fjernet fra både SAS sin offisielle Facebook-side og YouTube, men den ble publisert igjen etter et par timer.

I reklamefilmen trekker SAS fram en lang rekke ting man gjerne forbinder med Skandinavia, og sier at de egentlig er fra andre steder.

Blant tingene som trekkes fram som «ikke-skandinaviske» er den norske bindersen, de svenske kjøttbollene og det danske rugbrødet.

- Alt er kopiert, sier fortellerstemmen i den nesten tre minutter lange videoen.

Står fortsatt bak budskapet

Eckhoff sier til Dagbladet at selskapet fortsatt står bak budskapet i filmen.

- SAS er et skandinavisk flyselskap som flyr reisende til, fra og i Skandinavia. Vi står bak budskapet i filmen som handler om at reiser beriker oss, skriver Eckhoff og fortsetter:

IKKE-SKANDINAVISK: SAS går gjennom en lang rekke ting som ikke egentlig er skandinaviske. Foto: Skjermdump
IKKE-SKANDINAVISK: SAS går gjennom en lang rekke ting som ikke egentlig er skandinaviske. Foto: Skjermdump Vis mer

- Reiser skaper inspirasjon. Vi lar oss inspirere og vi inspirerer andre. De erfaringene vi tar med oss fra våre reiser påvirker oss som individer, men også vårt samfunn. Vi i SAS er stolte av vårt skandinaviske opphav og de verdiene som preger våre åpne, likestilte og demokratiske samfunn, skriver han videre.

Kommentarene hagler

Både på Facebook og i andre kanaler hagler det negative reaksjoner på filmen. Enkelte truer med boikott.

- Hvorfor hater SAS skandinaver, spør en person på Facebook.

- Jeg pleier å benytte dere på innenriksflyginger, men etter å ha sett hva dere står for kommer jeg aldri til å benytte meg av dere igjen. Jeg kommer isteden til å ta toget, skriver en annen.

Også lederen i SAS Pilot Group Christian Laulund sier han er negativ til reklamen.

- Reaksjonene på denne filmen viser med all tydelighet at våre kunder reagerer sterkt og er opptatt av det skandinaviske varemerket SAS, skriver han i en e-post til Dagbladet.

Mer om

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer