SAS og Økokrim anker i spionsaken

SAS ble frifunnet for systematisk spionasje, men ikke for e-poster om Norwegians strategier.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SAS Braathens og Økokrim anker hver sin del av dommen i saken der SAS var tiltalt for å snoke i konkurrenten Norwegians datasystemer på jakt etter informasjon om lavpriskonkurrentes strategier og priser.

20. september falt dommene, og nå er alle misfornøyde med utfallet.

To bøter

SAS ble ilagt en foretaksstraff på 400.000 kroner i saken. Dommen sier at SAS Braathens har opptrådt i strid med markedsføringslovens bestemmelser om bedriftshemmeligheter og bruken av disse.

- SAS Braathens fastholder at vi ikke har gjort noe ulovlig, og vi kan derfor ikke la tingrettens dom bli stående, sier konstituert administrerende direktør Johnny Skoglund til NTB.

En tidligere ansatt fikk 30.000 kroner i bot for å ha distribuert en epost internt i SAS med informasjon om konkurrrentens strategier. Også han anker dommen fra Asker og Bærum tingrett.

- Vi er klare for mer

Økokrim har anket frifinnelsen av SAS.

FRIFUNNET: Asker og Bærum tingrett frifant SAS Braathens i den såkalte «Amadeus-saken». Men de ble felt for å ha sendt rundt e-post om Norwegians strategier. Påtalemyndigheten sier at selskapet hadde brutt straffelovens bestemmelser om uberettiget adgang til data og uberettiget bruk av forretnings- eller bedriftshemmeligheter. Foto: Scanpix
FRIFUNNET: Asker og Bærum tingrett frifant SAS Braathens i den såkalte «Amadeus-saken». Men de ble felt for å ha sendt rundt e-post om Norwegians strategier. Påtalemyndigheten sier at selskapet hadde brutt straffelovens bestemmelser om uberettiget adgang til data og uberettiget bruk av forretnings- eller bedriftshemmeligheter. Foto: Scanpix Vis mer

- To av direktørene som vitnet i tingretten sa de logget inn i systemet på dagelig basis i halvannet år og hentet ut informasjon om Norwegian. Vi skjønner ikke begrunnelsen for frifinnelse i denne saken, sier førstestatsadvokat Elisabeth Roscher i Økokrim til Dagbladet.no.

Økokrim har anket saken med utgangspunkt i både bevisbedømmelsen, lovanvendelsen og saksbehandlingen.

- Dette er en fullstendig anke. Det er viktig å få prøvd ut lovbestemmelsene om konkurransemetoder, sier Roscher.

<B>FØRSTEADVOKAT:</B> Elisabeth Roscher er påtaleansvarlig i Økokrimsaken mot SAS.