PÅ GARDERMOEN SKJEBNEDAGEN:  SAS-fly på norsk grunn mandag 19. november da det ennå var uavklart om flyselskapet ville gå konkurs.
Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix.
PÅ GARDERMOEN SKJEBNEDAGEN: SAS-fly på norsk grunn mandag 19. november da det ennå var uavklart om flyselskapet ville gå konkurs. Foto: Gorm Kallestad / NTB Scanpix.Vis mer

SAS omregistrerte dyre fly

For å berge unna eventuell konkurs.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

På grunn av frykt for konkurs omregistrerte SAS to av sine dyreste fly til Norge for å beskytte dem mot kreditorer, skriver den danske avisa Politiken.

To fly av typen Airbus A330, som koster mer enn en milliard kroner pr. fly, fikk endret sin tilhørighet fra henholdsvis Danmark og Sverige til Norge.

Dette skjedde de siste månedene etter krav fra flyenes eier, den franske storbanken Crédit Agricole, ifølge Politiken.

SAS har leaset de store langdistanseflyene siden 2004.

Norsk særbeskyttelse I motsetning til Danmark og Sverige har Norge ratifisert den såkalte Cape Town-konvensjonen, som betyr at eiere av fly og andre «mobile aktiva» har en særlig beskyttelse mot krav fra kreditorer ved en konkurs.

Crédit Agricole fryktet å «havne i klørne på sultne kreditorer», om flyene forble i de danske og svenske luftfartsregisterne, sier en kilde til Politiken.

Det danske flyet ble flyttet til det norske registeret den 16. oktober.

Flere uker før SAS annonserte sin omfattende spareplan. Det svenskregistrerte flyet ble flyttet til Norges register i forrige uke, bare noen få dager før de avgjørende forhandlingene mellom SAS-ledelsen og de ansatte.

(NTB).