PILOTENE HAR FÅTT FORSLAG Konsernledelsen har lagt fram sitt avtaleforslag til SAS-pilotene i dag. Nå har de sju dager på å komme med en tilbakemelding.
Foto: Johan Nilsson / NTB scanpix
PILOTENE HAR FÅTT FORSLAG Konsernledelsen har lagt fram sitt avtaleforslag til SAS-pilotene i dag. Nå har de sju dager på å komme med en tilbakemelding. Foto: Johan Nilsson / NTB scanpixVis mer

SAS-pilotene har fått kuttforslagene

Har sju dager på seg å svare.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Konsernledelsen i SAS la tirsdag fram detaljerte forslag til endringer i pensjonsavtaler og lønn for flygerne, bekrefter leder Jens Lippestad i Norske SAS-flygere.

Konsernledelsen har gitt alle fagforeningene i SAS sju dager på seg til å gi tilbakemelding om avtalene. Styret i SAS møtes søndag 18. november for å avgjøre om det er grunnlag for å gå videre.

Lippestad sier til NTB at målet må være å nå fram til en prinsipiell enighet med konsernledelsen innen søndag.

- Ikke i detalj - Men en bindende avtale som regulerer alt på et så komplisert område som for eksempel pensjon, vil det ikke være mulig å komme fram til på så kort tid, sier han.

Han mener endringene av pensjonsavtaler for pilotene i SAS må tilpasses utfallet av den videre behandling av Banklovkommisjonens forslag.

Banklovkommisjonen la fram sine forslag i sommer. Finansdepartementet arbeider med saken, men vil ikke ha en stortingsmelding klar før til våren.

Kommisjonen har foreslått at de 300.000 arbeidstakerne som har ytelsespensjon skal over på ny pensjonsordning neste år. Kommisjonen har foreslått to nye produkter som kan erstatte ytelsespensjonen. Forslagene er av Dagens Næringsliv omtalt som såkalte hybridprodukter; ett ligner på innskuddspensjon og det andre ligner på ytelsespensjon.

- Forsiktig positiv De svenske pilotene hadde ennå ikke blitt forelagt konkrete forslag til avtaleendringer tirsdag morgen.

- Ballen ligger hos arbeidsgiveren. Vi venter på et forslag til en ny kollektivavtale, sa lederen i den svenske pilotforeningen, Gunnar Mandahl, til TT.

Lippestad sier de tre fagforeningene som organiserer SAS-pilotene i Danmark, Sverige og Norge, i hovedsak er samordnet og har samme syn på situasjonen for selskapet.

- Det gjelder selv om vi synes konkurstrusselen er overspilt, sier han.

Gunnar Mandahl sier den svenske pilotforeningen har sagt seg forsiktig positiv til SAS-ledelsens plan, men er kritisk till å bli stilt overfor et ultimatum.

Kabinansatte boikottet Mens leder Elisabeth Goffeng i Norsk Kabinforening så langt har sagt at kabinpersonalet står bak spareplanen og ønsker å komme fram til en avtale så raskt som mulig, er bildet litt mer urolig i Danmark.

Konsernsjef Rickard Gustafson i SAS befant seg tirsdag i København for å diskutere spareplanen med de ansatte.

Men de danske kabinansatte boikottet møtet. De er opprørt over at selskapets ledelse gjennom mediene har appellerte direkte til de kabinansatte i stedet for til kabinpersonalets fagforening, Cabin Attendants Union, CAU.

Framgangsmåten er egnet til å undergrave den danske modellen, lyder kritikken.

CAU vedgår at det er tale om en ekstraordinær situation, men det gir ikke carte blanche til å bryte regler som utgjør fundamentet for forhandlinger mellom arbeidsgivere og arbeidstakere i Danmark, opplyser CAU til Ritzau.

Man forventer i stedet at ledelsen forhandler den omfattende spareplanen på 3 milliarder kroner med CAU, som representerer omkring 1.400 danske kabinansatte i SAS.

(NTB)