SAS-pilotene tas ut i streik

Meklingen førte ikke fram.

MEKLING: Dersom ikke meklingen mellom SAS og pilotene kommer i mål, kan tre av fire SAS-fly bli stående på bakken. FOTO: NTB Scanpix
MEKLING: Dersom ikke meklingen mellom SAS og pilotene kommer i mål, kan tre av fire SAS-fly bli stående på bakken. FOTO: NTB ScanpixVis mer

SISTE: Det er brudd i meklingen, og SAS-pilotene tas ut i streik.

- Riksmekleren konstaterte at partene stod så langt fra hverandre at det ikke var grunnlag for å legge fram et forslag som kunne forventes å bli anbefalt av begge parter, heter det i riksmeklerens møtebok.

Med det tas 1500 SAS-piloter ut i streik.

Meklingen for SAS-pilotene forttsetter på overtid etter at partene ikke kom til enighet før fristen gikk ut ved midnatt. Parat og NHO Luftfart vil fortsette meklingen på overtid hos Riksmekleren i Oslo.

- Riksmekleren og partene jobber på i løpet av natten, så det kommer ingen uttalelser fra riksmekleren før det har kommet en avklaring, opplyser meklerens kontor til NTB klokken 1.38.

Flere kanselleringer

Torsdag ble det klart at 205 flyvninger blir kansellert som følge av streikefaren. Natt til fredag opplyser SAS at ytterligere 110 avganger blir kansellert, skriver E24.no.

Dermed er det totale antallet avganger som er kansellert nå oppe i 315.

Samtidig som meklingen pågår i Norge, er det allerede bekreftet at det blir pilotstreik i Sverige.

- Jeg er på vei hjem for å sove. Partene står for langt fra hverandre, sier mekler Jan Sjölin til Aftonbladet.

Kommunikasjonskoordinator i Svensk Pilotförening bekrefter også overfor avisa at streiken er i gang.

Om lag 70.000 reisende kan bli rammet fredag, skriver Sveriges Radio.

Fristen for å komme til enighet var altså satt til midnatt, og om partene ikke kommer til enighet i løpet av natta, blir det etter alt å dømme streik.

Torsdag kveld gikk meklingen for pilotene i SAS inn i sine siste timer. Frykten for et eventuelt kaos på flyplassene fredag morgen, førte til at 205 avganger i SAS' rutenettverk ble innstilt. Det tallet har nå altså blitt oppjustert til 315.

Timer før fristen gikk ut, varslet pilotforeningene i Danmark, Norge og Sverige streik, ifølge SAS. Svenskene har altså allerede gjort alvor av streikeadvarselen.

Dette fører til at SAS nå kansellerer flere flyginger, opplyser de på Facebook.

«Som følge av varslingen om streik fra pilotforeningene i Danmark, Norge og Sverige, tar SAS forholdsregler for å beskytte reisende og eget personale. Dette betyr at en rekke flyginger kanselleres for å unngå at reisende og kabinpersonale blir sittende fast på flyplassen», skriver SAS på Facebook.

Sender ut meldinger

Flyselskapet ber personer som har bestilt flyreise om å sjekke status for flygningen før de reiser til flyplassen.

«Vi beklager overfor dem som rammes av den varslede streiken og eventuelle forsinkelser som kommer som følge av dette. SAS strever for å komme til en løsning så raskt som mulig for å unngå ubehageligheter for våre reisende».

Dagbladet har sett to meldinger som har blitt sendt ut fra SAS til personer som skal reise med SAS-fly.

«Vi beklager og vi forsøker å få deg booket om til en annen flygning», skriver de i meldingene.

Ville unngå kaos

Informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, fortalte torsdag kveld til Dagbladet at 205 avganger i hele SAS sitt rutenettverk var innstilt på daværende tidspunkt.

- Dette gjør vi for å skåne så mange passasjerer som mulig for et eventuelt kaos på flyplassene i morgen, sa Johansen.

Alternativet ville vært at mange ville følt på en usikkerhet, og kanskje ville vært nødt til å stå opp tidlig i morgen for så å bli stående timevis i kø, mener Johansen.

- En slik situasjon ville vært krevende både for de reisende og for våre ansatte.

Johansen forteller at dersom partene kommer til enighet, vil SAS gjøre det de kan for å få fly og mannskap på plass for operere som normalt.

- Hva er status i meklingen?

- Typisk for slike forhandlinger er at man går til mekling med en tro på at man skal komme til løsning, men jeg har ingen kunnskap om det som pågår i meklingsrommet akkurat nå. Vi fikk servert et vanskelig utgangspunkt med svært høye krav - uten at jeg kan gå nærmere inn på det.

95 avganger innstilt

Klokka 21 viser Avinors nettsider at minst 95 avganger fram til tidlig fredag ettermiddag er innstilt.

  • 46 avganger fra Oslo lufthavn er innstilt.
  • 12 avganger fra Bergen lufthavn er innstilt.
  • 11 avganger fra Trondheim lufthavn er innstilt.
  • 17 avganger fra Stavanger lufthavn er innstilt.
  • 2 avganger fra Bodø lufthavn er innstilt.
  • 1 avgang fra Kristiansand lufthavn er innstilt.
  • 3 avganger fra Tromsø lufthavn er innstilt.
  • 3 avganger fra Ålesund lufthavn er innstilt.

SAS har laget en oversikt over hvilke flyginger som ikke blir berørt hvis det blir streik.

Går mot streik i Sverige

Forhandlingene ser ut til å gå trått i Sverige, melder svenske Arbetsmarknadsnytt.

Seint torsdag kveld skriver nettsida at pilotene har takket nei til meklernes tilbud, mens SAS har takket ja.

- At meklernes tilbud ligger på linje med markedet er et tydelig tegn på at pilotene bør ta til fornuft, og ta litt ansvar for denne prosessen, sier forhandlingssjef Torbjörn Granevärn, som representerer SAS i meklingen.

50 000 kan rammes

Tre av fire SAS-fly kan bli stående på bakken om lønnsmeklingen mellom SAS og pilotene ikke kommer i mål innen fristen ved midnatt til fredag – eller på overtid.

Mellom 50 000 og 60 000 passasjerer vil bli direkte berørt av en slik streik, anslår kommunikasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS overfor E24.

- De som ikke omfattes av den kollektivavtalen det nå mekles om, vil fortsatt fly. Så det er en del fly som faktisk går. Ruter som flys av partnere av SAS og SAS sitt datterselskap SAIL, med baser i London og Málaga, vil fortsatt fly. I tillegg vil piloter som i morgen ikke er fysisk lokalisert på sin hjemmebase, få fly hjemover, sier kommunikasjonssjefen.

Partene, Parat og NHO Luftfart, er samlet hos Riksmekleren i Oslo.

Ute etter en løsning

- Vi er ute etter en løsning, selvfølgelig. Det håper vi også SAS er, uttalte leder Jan Levi Skogvang i Scandinavian Norge flygerforening i Parat til NTB i forkant av meklingen.

Pilotene er samlet under paraplyen SAS Pilot Group. Gruppen omfattes av fagforeningene i Sverige og Danmark samt to fagforeninger i Norge, som er LO-foreningen Norsk Flygerforbund og pilotene som er organisert via Parat.

Skogvang i Parat har understreket at pilotene står samlet, og blir det en løsning, kommer den samtidig for alle land.

Ombooking og oversikt

SAS har tilbudt ombooking for alle som skal reise i helga.

- Har du billett med SAS i helga og er urolig, kan du booke om kostnadsfritt. Det gjelder også billetter som i utgangspunktet ikke kan forandres, uttalte informasjonssjef Johansen tidligere.