SAS puster Norwegian i nakken

Siden juni har Norwegian mistet en tredjedel av børsverdien, mens SAS har gått som en kule på børsen i høst.

Kraftig nedgang: Bjørn Kjos og Norwegian har slitt i motbakke siden sommeren.
Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpix
Kraftig nedgang: Bjørn Kjos og Norwegian har slitt i motbakke siden sommeren. Foto: Stian Lysberg Solum / NTB scanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Finansavisen): Før sommerferien var det skyfri himmel og gode utsikter for Bjørn Kjos og de andre Norwegian-eierne, skriver Finansavisen.

Markedet priset selskapet til 11 milliarder kroner, og i mai hadde analytikerkorpset bare kjøpsanbefalinger på aksjen. Siden nyttår hadde aksjen doblet seg.

I ettertid har problemene stått i kø for Bjørn Kjos & Co. Økende drivstoffkostnader, ugunstige valutaeffekter og fint vær i Norge snudde stemningen helt i sommer. Nå er det langdistanseflyvningene som skaper problemer.

— Forventningene var for høye, og riktignok opplevde selskapet et yield-press. Dette forklarer mesteparten av kursfallet, men i det siste har kursen falt på bakgrunn av problemer med langdistanseflyvningene, sier analytiker Petter Nystrøm i ABG Sundal Collier til Finansavisen.

Vekst for SAS Siden euforien preget flyaksjen i juni, har kursen falt hele 30 prosent. SAS-aksjen har derimot steget 60 prosent siden forrige kvartalsrapport. Analytikerne, som i hovedsak anbefalte Norwegian og ba investorer holde seg unna SAS, tok grundig feil — i hvertfall på kort sikt.

En analytiker som ønsker å være anonym, tror SAS-aksjen har potensial til å fly forbi Norwegian på kort sikt.

— SAS gikk fra å være et selskap som kunne gå konkurs. Nå er sannsynligheten for konkurs betydelig redusert, og fått oppgradert kredittverdigheten fra ratingbyråene, sier han til Finansavisen.

Flere nyheter Norwegians Bjørn Kjos i krisemøte med Boeing
Norwegians mareritt
Nok er nok - krisemøte i Norwegian