SAS-reklame slaktes

Det er ikke noe skandinavisk ved Skandinavia, hevder SAS i en ny reklamefilm. Det skaper reaksjoner.

FJERNET REKLAME: SAS fikk massiv kritikk for sin nye reklamefilm. Nå er den fjernet. Video: SAS Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

- What is truly Scandinavian? (Hva er egentlig skandinavisk?)

- Absolutely nothing (absolutt ingenting).

Slik åpner SAS sin nye reklamefilm. Det har fått internett til å koke, og onsdag morgen var filmen fjernet fra både SAS sin offisielle Facebook- og YouTube, men den dukket opp igjen etter et par timer.

- Når vi ser på mønsteret og antallet reaksjoner er det grunn til å mistenke et koordinert angrep på vår kampanje, skriver pressesjef i SAS Norge, John Eckhoff, i en e-post til Dagbladet.

Han skiver at det er det som er grunnen til at de fjernet videoen.

I reklamefilmen trekker SAS fram en lang rekke ting man gjerne forbinder med Skandinavia, og sier at de egentlig er fra andre steder.

Blant tingene som trekkes fram som «ikke-skandinaviske» er den norske bindersen, de svenske kjøttbollene og det danske rugbrødet.

- Alt er kopiert, sier fortellerstemmen i den nesten tre minutter lange videoen.

- Hvorfor hater SAS skandinaver?

Både på Facebook og i andre kanaler hagler de negative kommentarene.

- Hvorfor hater SAS skandinaver, spør en person på Facebook.

- Gratulerer med den dummeste reklamefilmen noensinne, skriver en annen.

- SAS, jeg ser fram til at dere går konkurs, skriver en tredje.

En versjon av videoen på YouTube, har i skrivende stund 99 «tommel opp» og 4500 «tommel ned».

- Jeg pleier å benytte dere på innenriksflyginger, men etter å ha sett hva dere står for kommer jeg aldri til å benytte meg av dere igjen. Jeg kommer isteden til å ta toget, skriver en svensk mann på Facebook.

Står bak budskapet i filmen

SAS Norges pressesjef John Eckhoff skriver i en e-post til Dagbladet at de fortsatt står bak budskapet i filmen, om at å reise er en berikelse.

- Når vi ser på mønsteret og antallet reaksjoner er det grunn til å mistenke et koordinert angrep på vår kampanje. Vi vil ikke risikere å bli en plattform for andres verdier, som vi ikke selv kan stå for. Derfor har vi for øyeblikket tatt ned filmen fra våre kanaler og vurderer nå neste skritt, skriver Eckhoff.

- Reiser skaper inspirasjon. Vi lar oss inspirere og vi inspirerer andre. De erfaringene vi tar med oss fra våre reiser påvirker oss som individer, men også vårt samfunn. Vi i SAS er stolte av vårt skandinaviske opphav og de verdiene som preger våre åpne, likestilte og demokratiske samfunn, skriver han også.

Piloter reagerer

Lederen for SAS Pilot Group, Christian Laulund, skriver i en e-post til Dagbladet at han er kritisk til reklamefilmen.

- Reaksjonene på denne filmen viser med all tydelighet at våre kunder reagerer sterkt og er opptatt av det skandinaviske varemerket SAS, skriver han.

- At selskapet øker bruken av irske fly, spanske piloter og baltiske kabinansatte gjør at «It´s Scandinavian» virker mer og mer fjernt, skriver Laulund.

«It´s Scandinavian» er slagordet til SAS.

Trond Blindheim ved Institutt for markedsføring ved Høyskolen Kristiania sier til Dagbladet at han selv ikke reagerte spesielt da han så videoen første gang, men at han i ettertid forstår kritikken.

- Jeg tenkte at det sikkert er mange som blir litt provosert. Det er nesten sånn at 17. mai ikke er norsk og kongehuset er dansk. Det blir kanskje litt kulturrelativistisk, sier han.

- Det blir mye negativt om det passasjerene deres er så glade i. Den kulturen i Skandinavia som gjøre oss bedre enn mange andre land og som gjør at skandinaviske land har blitt kåret til verdens beste land å bo i nesten 20 år på rad.

- Står igjen som ganske primitive

- Hva tror du SAS egentlig ønsket å oppnå med reklamen?

- Nettopp dette med å reise ut i verden og få inspirasjon, treffe andre mennesker og oppleve nye ting. At alt vi har tatt med oss tilbake fra det store utlandet til Skandinavia har vært gode ting. Du tar for eksempel ikke med deg at du har blitt frastjålet lommeboka. Det er de gode minnene du fyller fotoalbumet med, sier Blindheim og legger til:

- Men reklamen har på et tidspunkt tippet over. Det som står igjen er at vi er ganske primitive i Skandinavia. Reklamebyrået har nok hatt gode intensjoner, men budskapet har langt på vei tippet over på et tidspunkt.

«The best a man can be»

I januar i fjor havnet også barberhøvelprodusenten Gillette i hardt vær etter at de slapp reklamefilmen «Believe».

Reklamen spilte på metoo-bevegelsen og merkets velkjente slagord «The best a man can get». Slagordet i reklamefilmen var imidlertid byttet ut med «The best a man can be».

Barberhøvelprodusenten Gillette har fått massiv kritikk - og ros - etter at de begynte å jobbe for å hindre såkalt giftig maskulinitet. Vis mer

I løpet av to dager var reklamen sett millioner av ganger og hadde rukket å skape et enormt engasjement i sosiale medier. Mye av kritikken gikk på at reklamen impliserte at de fleste menn har for vane å drive med seksuell trakassering og vold, og at selskapet forsøker å ta standpunkt på et område der de egentlig ikke bryr seg.

Andre mente det motsatte, og pekte på at reklamen var viktig. Ifølge Gillette var filmen ment å være del av et større initiativ for å fremme «positive, oppnåelige, inkluderende og sunne versjoner av hva det betyr å være en mann».

Dagbladet kommer tilbake med mer.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer