SAS saksøkes av sparkede seniorpiloter

Ti piloter over 60 sparket da SAS skulle nedbemanne.

STOCKHOLM 20090428 
SAS vd och koncernchef Mats Jansson presenterar flygbolagets delårsrapport  januari-mars 2009, på SAS huvudkontor i Frösundavik.
Foto Bertil Ericson / SCANPIX kod 10000
STOCKHOLM 20090428 SAS vd och koncernchef Mats Jansson presenterar flygbolagets delårsrapport januari-mars 2009, på SAS huvudkontor i Frösundavik. Foto Bertil Ericson / SCANPIX kod 10000Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Ti piloter over 60 år som ble oppsagt da SAS skulle nedbemanne, saksøker arbeidsgiveren for aldersdiskriminering.


I slutten av juni møter pilotene flyselskapet i Asker og Bærum tingrett.


Advokat og prosessfullmektig Jon Gisle i Arbeidsrettsadvokatene sier at ingen piloter under 60 år ble berørt av nedbemanningen i Norge og Sverige i september i fjor, mens ti piloter mellom 60 år og 63 år ble sagt opp.


- Et av argumentene var at de eldste pilotene hadde god pensjonsopptjening. Vi mener dette er aldersdiskriminerende og usaklige oppsigelser, sier Gisle til Aftenposten.


Tidligere var aldersgrensen for å gå av som pilot 60 år, men i 2005 åpnet SAS, i henhold til nye internasjonale regler, for at pilotene kunne fly til de var 65 år.


Ved Likestillings- og diskrimineringsombudet ønsker man ikke å kommentere den konkrete saken fordi den skal prøves rettslig.

SAS advokat, Tron Dahlheim i advokatfirmaet Arntzen De Besche, benekter at oppsigelsene handler om alder.


- Pensjonsordningen i SAS er slik at man kan ha fullt opptjent og svært god pensjon når man fyller 60 år. Vi mener det er saklig å velge dem som kan gå over til gode pensjoner, fremfor yngre piloter som kanskje må ut i arbeidsledighet, sier han.


(NTB)