STOCKHOLM 20090428 
SAS vd och koncernchef Mats Jansson presenterar flygbolagets delårsrapport  januari-mars 2009, på SAS huvudkontor i Frösundavik.
Foto Bertil Ericson / SCANPIX kod 10000
STOCKHOLM 20090428 SAS vd och koncernchef Mats Jansson presenterar flygbolagets delårsrapport januari-mars 2009, på SAS huvudkontor i Frösundavik. Foto Bertil Ericson / SCANPIX kod 10000Vis mer

SAS saksøkes av sparkede seniorpiloter

Ti piloter over 60 sparket da SAS skulle nedbemanne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Ti piloter over 60 år som ble oppsagt da SAS skulle nedbemanne, saksøker arbeidsgiveren for aldersdiskriminering.


I slutten av juni møter pilotene flyselskapet i Asker og Bærum tingrett.


Advokat og prosessfullmektig Jon Gisle i Arbeidsrettsadvokatene sier at ingen piloter under 60 år ble berørt av nedbemanningen i Norge og Sverige i september i fjor, mens ti piloter mellom 60 år og 63 år ble sagt opp.


- Et av argumentene var at de eldste pilotene hadde god pensjonsopptjening. Vi mener dette er aldersdiskriminerende og usaklige oppsigelser, sier Gisle til Aftenposten.


Tidligere var aldersgrensen for å gå av som pilot 60 år, men i 2005 åpnet SAS, i henhold til nye internasjonale regler, for at pilotene kunne fly til de var 65 år.


Ved Likestillings- og diskrimineringsombudet ønsker man ikke å kommentere den konkrete saken fordi den skal prøves rettslig.

SAS advokat, Tron Dahlheim i advokatfirmaet Arntzen De Besche, benekter at oppsigelsene handler om alder.


- Pensjonsordningen i SAS er slik at man kan ha fullt opptjent og svært god pensjon når man fyller 60 år. Vi mener det er saklig å velge dem som kan gå over til gode pensjoner, fremfor yngre piloter som kanskje må ut i arbeidsledighet, sier han.


(NTB)