SJEF:  Øverste leder i SAS-konsernet Mats Larsen forklarte seg på en pressekonferanse i Stockholm i dag. Foto:  AFP PHOTO / BERTIL ERICSON
SJEF: Øverste leder i SAS-konsernet Mats Larsen forklarte seg på en pressekonferanse i Stockholm i dag. Foto: AFP PHOTO / BERTIL ERICSONVis mer

SAS-sjefene i Sverige og Danmark går av

SAS blir ett selskap. Skal satse på virksomheten i Norden.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no):  SAS-sjefene i Sverige og Danmark går av. Det skjer samme dag som SAS-konsernet har lagt fram et milliardunderskudd.

Den norske SAS-sjefen, Ola Strand, sitter imidlertid trygt, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen til Dagbladet.no.

Strand er til stede på pressekonferansen i Stockholm, og har ingen planer om å trekke seg.

- Han trekker seg ikke, og har definitivt fått fornyet tillit, sier Johansen til Dagbladet.no.

Tross milliardunderskuddet i SAS leverte den norske fløyen et overskudd på 142 millioner svenske kroner.

- Personlig valg
Først kom meldingen om at administrerende direktør Susanne Larsen i SAS Danmark går av. Rett etter kom meldingen om at også SAS-sjefen i Sverige Anders Ehrling, forlater selskapet. Begge går av i forbindelse med omorganiseringen av konsernet.

Den nye sjefen i Danmark blir Flemming Jensen, som ikke blir administrerende direktør, men får rollen som ansvarlig for SAS sine fly- og handlingsvirksomhet i Danmark.

- Det er et godt gjennomtenkt og personlig valg. Nå begynner et nytt kapittel i SAS sin historie, og det er en helt riktig mulighet for meg å forlate SAS. Jeg har lyst og energi til å prøve noe nytt, sier Larsen.

Ny sjef for selskapets virksomhet i Sverige blir Peter Viinapuu, ifølge NTB. Viinapuu har tidligere vært nestsjef i det svenske SAS-selskapet.
Avgangene ble kjent samtidig som konsernledelsen i SAS legger fram sin sparingsstrategi på en pressekonferanse i Stockholm.

Satser på Norden
For å møte problemene skal SAS fokusere på hjemmemarkedet, forretningsreisende, fornye og effektivisere organisasjonen og kutte utgifter. I tillegg må de øke egenkapitalen.

- Vi skal fokusere på hjemmemarkedet også er der vi tjener mest penger. Det vil også si at vi vil prioritere rutenettet her, sier Mats Janson fra pressekonferansen.

SAS har vært delt inn i nasjonale selskaper, men skal nå organiseres som ett nordisk selskap.

- Vi skal jobbe sammen, ikke i konflikt med hverandre, framholder Janson på pressekonferansen.

I tillegg selger SAS unna alle flyselskaper som ikke har direkte kobling til Norden.

-  For å opprettholde konsernets sterke markedsposisjon i det nordiske markedet kommer selskaper som ikke direkte er inkludert i kjernevirksomheten, til å selges, skriver SAS i en pressemelding.

Det innebærer at selskap som Spirit, Air Greenland, BMI, Estonian Air, Skyways, Cubic og Trust kommer til å bli solgt. Salget av Spanair og Air Baltic er allerede kjent.

Reddes av eierne
Av underskuddet, som er på 6 milliarder svenske kroner, skyldes 5 mililarder kroner av tapet Spanair, ifølge SAS.
Tapet for kjernevirksomheten i SAS beløper seg til 395 millioner svenske kroner. Det er hovedsakelig denne virksomheten selskapet vil satse på videre. Resultatet er det verste i SAS sin historie. 
- Dette skyldes blant annet finanskrisen og høye bensinpriser i 2008, sier Jansen, som kaller underskuddet forferdelig, men likvel er forsiktig optimist.

- Finnes det en kjerne i SAS som er frisk og mulig å utvikle? Det gjør det, framholder han.

For å komme seg gjennom krisen har SAS bedt eierne om å spytte inn 6 milliarder svenske kroner.  De største eierne, blant dem den norske stat, har gått med på dette.

GÅR AV:  Susanne Larsen I SAS Danmark.
GÅR AV: Susanne Larsen I SAS Danmark. Vis mer
FORLATER SAS: SAS-sjefen i Sverige, Anders Ehrling, forlater selskapet i forbindelse med omorganiseringen av konsernet.
Arkivfoto: Fredrik Persson / SCANPIX
FORLATER SAS: SAS-sjefen i Sverige, Anders Ehrling, forlater selskapet i forbindelse med omorganiseringen av konsernet. Arkivfoto: Fredrik Persson / SCANPIX Vis mer