-  SAS skades av internkulturen

De streikende i SAS Braathens føler ledelsen bruker en splitt og hersk-strategi. Internkulturen er SAS\' største langsiktige problem, mener analytikere og tidligere sjefer.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Kulturen internt i SAS Braathens pekes ut som det største langsiktige problem for selskapet. Ledelsen opptrer arrogant, har ikke vist evne til å lære av tidligere prosesser, mens fagforeningene ikke makter å stå sammen. Dette påpeker kilder som kjenner selskapet svært godt, både fra utsiden og innsiden.

- SAS-kulturen framstår i dag som det største hinderet for gjenreising av tilliten til selskapet, sier en tidligere medlem av ledelsen i selskapet, som ikke ønsker navnet sitt i avisa.

Splitt og hersk

Fagforeningene mener seg utsatt for splitt- og hersk fra ledelsens side.

 - Følelsen vi sitter med er at vi blir utsatt for splitt og hersk. Ledelsen var ikke interessert i en dialog med oss i Norsk kabinforening (NKF) under forhandlingene, fordi vi kommer fra tidligere SAS, og er vant til å si fra, sier Knut Jørgen Næss, nestleder i NKF og forhandlingsleder for arbeidstidsstyringen i lønnsoppgjøret.

- Ledelsen ønsket heller en dialog med SAS Braathens Kabinforening (SBK). SBK er mer vant til norske forhold hvor det er arbeidsgiveren som legger premissene, mens vi i NKF vil være med og legge premissene selv, sier Næss

I går var det åpen krangel mellom de SBK - som organiserer de ansatte fra Braathens - og NKF som representer de kabinansatte som jobbet i SAS før fusjonen med Braathens.

Store gnisninger

 STOR STREIKEVILJE:  Knut Jørgen Næss talte til medlemmene sine i Norsk Kabinforening i går. Han raser mot SAS-ledelsen, som han kaller useriøse og hyklerske. Foto: Truls BrekkeSLITNE: Tine Kongshaug (f.h.), Bente Ulvestad Fretheim og Kristine Ellingsen har jobbet i SAS Braathens i til sammen 31 år, Nå er de i streik, og er slitne av et interne gnisninger, lange arbeidsdager, helgejobbing og uforutsigbare vakter. Truls Brekke
STOR STREIKEVILJE: Knut Jørgen Næss talte til medlemmene sine i Norsk Kabinforening i går. Han raser mot SAS-ledelsen, som han kaller useriøse og hyklerske. Foto: Truls BrekkeSLITNE: Tine Kongshaug (f.h.), Bente Ulvestad Fretheim og Kristine Ellingsen har jobbet i SAS Braathens i til sammen 31 år, Nå er de i streik, og er slitne av et interne gnisninger, lange arbeidsdager, helgejobbing og uforutsigbare vakter. Truls Brekke Vis mer

Tine Kongshaug, Bente Ulvestad Fretheim og Kristine Ellingsen er i streik og medlemmer av NKF. De legger ikke skjul på at det er gnisninger.

- I NKF har vi alltid vært sammensveiset. Vi er to kabinbesetninger med to forskjellige avtaler, og vi skal jobbe sammen i en liten kabin. Det er nødvendig at samarbeidet fungerer optimalt, og for å klare det trenger vi samme avtale.