SNUR RYGGEN TIL: Dommen mot SAS ble skjerpet i lagmannsretten i dag. Foto: Bjørn Langsem/Dagbladet
SNUR RYGGEN TIL: Dommen mot SAS ble skjerpet i lagmannsretten i dag. Foto: Bjørn Langsem/DagbladetVis mer

SAS snoket hos Norwegian - må betale 175 millioner

Borgarting lagmannsrett øker erstatningsbeløp i industrispionasjesaken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||(Dagbladet): Dommen blir godt mottatt hos Norwegian.

- Vi er svært tilfreds med at lagmannsretten har dømt SAS til å betale Norwegian nærmere 175 millioner kroner i erstatning for den industrispionasjen vi ble utsatt for, sier administrerende direktør Bjørn Kjos i Norwegian til Dagbladet.

- SAS brøt seg inn i systemene våre og overvåket oss, sier Kjos til Dagbladet.

Han mener likevel at selskapet fortjente et enda høyere erstatningsbeløp, men sier det er vanskelig å avgjøre erstatningen i slike saker.

Ansatte i SAS skal med forsett ha hentet ut trafikktall for Norwegian gjennom bookingsystemet Amadeus. Dette skal ha skjedd mellom 2001 og 2005.

Gamle SAS Braathens hadde tilgang til tallene på lovlig vis fordi de samarbeidet om flygninger med Norwegian Air Shuttle (NAS). Da NAS gikk direkte inn i konkurranse med SAS Braathens med merkenavnet Norwegian, ble samarbeidet avsluttet.

AnketSAS er av Borgarting lagmannsrett dømt til å betale et erstatningsbeløp på 160 millioner kroner, samt fulle saksomkostninger både for tingrett og lagmannsrett.

Til sammen beløper dette seg til nærmere 175 millioner kroner.

Lagmannsretten behandlet på slutten av fjoråret erstatningssaken etter SAS sin industrispionasje mot Norwegian. Tingretten har tidligere dømt SAS til å betale Norwegian 132 millioner kroner, pluss saksomkostninger, slik at beløpet totalt kom opp i over 138 millioner kroner.

Både SAS og Norwegian anket erstatningsbeløpet til lagmannsretten.

Skuffet
Knut Morten Johansen, informasjonssjef i SAS, sier til Dagbladet at de er skuffet over lagmannsrettens avgjørelse.

- Vi mener at Norwegian ikke har vært økonomisk skadelidende i denne saken. Vi ser heller ikke at det gjennom denne rettsprosessen har blitt bevist. Vi merker oss at lagmannsrettens formann har gått for full frifinnelse, men vi har ikke fått domspremissene ennå. Vi er nødt til å lese dem før vi tar stilling til om vi vil anke til Høyesterett.

Johansen påpeker at SAS ikke kynisk utnyttet Norwegian, men heller at de hjalp selskapet i oppstartsfasen.

-Vi ble dømt i tingretten og det tar vi til etterretning. Saken handler jo om at vi hadde tilgang til informasjon gjennom bookingstystemet Amadeus fra desember 2002 til mars 2004, men vi mener at Norwegian ikke har vært skadelidende på grunn av dette. Det var i utgangspunktet Braathens som hadde tilgangen. Vi bidro og hjalp Norwegian i oppstartsfasen slik at de kunne gå fra å være et charterselskap til å være et ruteflyselskap.

- Hva slags konsekvenser vil denne erstatningssummen få for SAS som selskap?

- Vi får komme tilbake til det. Vi må lese domspremissene først.

SignalLagmannsretten har dømt SAS til å betale 160 millioner i erstatning, samt fulle saksomkostninger på 6 839 770 kroner fra tingretten og 7 851 472 kroner fra lagmannsretten.

- At lagmannsretten nå øker erstatningsbeløpet er et viktig signal om at industrispionasje skal slås hardt ned på, sier administrerende direktør Bjørn Kjos til Dagbladet.

- Samtidig viser det at rettssystemet fungerer og at uetisk atferd over lang tid får økonomiske konsekvenser, sier Kjos.

KAN MESkE SEG: Norwegian-sjef Bjørn Kjos.
Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet
KAN MESkE SEG: Norwegian-sjef Bjørn Kjos. Foto: Håkon Eikesdal/Dagbladet Vis mer