SAS sperret fagforeningsmobiler

SAS sperret fagforeningsleder Jack Netskars mobiltelefon. Skylder på ubetalt regning.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet.no): SAS-konsernet og flygernes fagforeninger ligger i en bitter strid om flygernes ansettelsesforhold. I dag har SAS store problemer med ulovlige aksjoner i Danmark, sykmeldinger blant pilotene i Norge og over 70  kansellerte fly.

Nå kan det hende konflikten når et nytt lavpunkt. I helgen ble mobiltelefonene til Jack Netskar og Jens Lippestad, henholdsvis leder og nestleder Norske SAS-flygeres forening, sperret. Fra Telenor får Dagbladet.no oppgitt dette skjedde på ordre fra SAS.

- I helgen merket vi at telefonene ble påfallende stille. Vi ringte Telenor, og fikk beskjed om at telefonene våre var meldt stjålet. Hvis det er SAS som har stengt av telefonene til leder og nestleder vil jeg si det er ganske oppsiktsvekkende. Jeg har jo lekt med tanken, men hvis det er tilfelle blir jeg ganske oppgitt, sier Lippestad til Dagbladet.no.

Hele fire ganger er mobilene til Lippestad og Netskar blitt sperret i løpet av helgen. Telenfonene er ifølge Telenor blitt sperret av en Telenor-ansatt med ansvar for kontakt med SAS. Vedkommende svarer til Dagbladet at hun har ansvaret for SAS sine mobiltelefoner, og at det var SAS som ba henne sperre dem. Ytterligere kommentarer henvises til Tommy Lundin, som jobber med IT-spørsmål i SAS sitt svenske hovedkontor.

Betalt av SAS

Ledelsen i flygernes fagforening eier sine mobiltelefoner selv, men abonnementet betales av SAS.

- Det har vært litt strid om det, men disse telefonene er vårt mobile kontor. SAS er jo egentlig pliktig til å stille med et kontor til tillitsvalgte, men vi har disse telefonene i stedet, sier Lippestad. Han opplyser at det har vært noe strid om størrelsen på regningene.

- Hvis det er striden om disse gamle regningene som ligger bak, vil jeg si at det er påfallende at det skulle skje nå i helga. Hvis SAS-ledelsen vil at vi skal gripe inn for å få flygere på jobb igjen, blir det ganske vanskelig med avstengte mobiler, sier Lippestad.

- Hvordan vil du beskrive forholdet mellom dere og SAS-ledelsen?

- Det er svært anstrengt. Og nå mer enn vanlig. Dette er en liten bisak, men den sier mye om forholdet.

I ettermiddag sier SAS Braathens til Dagbladet.no at telefonene ble sperret av SAS sin it-avdeling i Sverige på grunn av manglende betaling fra fagforeningen.

- Dette har ingenting med forholdet til fagforeningen eller de syke pilotene å gjøre. Vi i SAS Braathens har ikke vært inne i dette i det hele tatt. Men tidspunktet for når disse telefonene ble sperret kan sees på som uheldig. Det er synd at IT-avdelingen ikke har vært oppmerksom situasjonen, sier kommunikasjonsdirektør Cathrine Foss Stene i SAS Braathens til Dagbladet.no.

Lippestad i flygerforeningen sier følgende til Dagbladet.no om SAS sin forklaring:

- Hvis SAS sier det så må vi jo tro dem på det. Men tidspunktet er jo veldig ubeleilig i forhold til selskapets troverdighet.

INGEN SUMMETONE: I helgen ble mobilen til SAS-flygernes fagforeningsleder Jack Netskar sperret. Telenor sier SAS ba dem sperre telefonen.