IRRITERT: Natt til torsdag oppnådde Norsk Flygerforbund og Parat enighet med NHO Luftfart/SAS. Dermed er streiken avblåst, men forhandlingsleder Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund varsler oppvaskmøter i kjølvannet av forhandlingene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpix
IRRITERT: Natt til torsdag oppnådde Norsk Flygerforbund og Parat enighet med NHO Luftfart/SAS. Dermed er streiken avblåst, men forhandlingsleder Jens Lippestad i Norsk Flygerforbund varsler oppvaskmøter i kjølvannet av forhandlingene. Foto: Heiko Junge / NTB scanpixVis mer

SAS-streiken er avblåst

Partene har kommet til enighet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Norsk Flygerforbund og Parat har kommet til enighet med NHO Luftfart og SAS om en ny tariffavtale.

Avtalen omtales som god nok til å avblåse streiken.

- Dette er et utslag av to parter der ingen er spesielt fornøyd. Vi er i alle fall ikke veldig godt fornøyd, men det var det beste vi klarte å få til. Vi er glad for å få en avtale, men jubler ikke høyest for innholdet, sier Jens Lippestad, forhandlingsleder for Norsk Flygerforbund og styremedlem i SAS til Dagbladet.

Tre viktige punkter

I pressemeldingen som kom natt til torsdag gir Norsk Flygerforbund og Parat uttrykk for at de har fått gjennomslag for sine viktigste krav.

Dermed har man unngått opptrapping av SAS-streiken. Hadde ikke partene kommet til enighet i natt ville streiken blitt trappet opp fra to til nesten 450 piloter i selskapet.

Det hadde rammet 10 000 til 15 000 passasjerer.

Parat og Norsk Flygerforbund skisserer opp tre punkter som er viktige elementer i avtalen.

  • Sikrer at hele og faste stillinger er hovedregelen
  • At man i hovedsak skal kunne avvikle ferien innenfor skoleferien.
  • En lønnsøkning på seks prosent over tre år.

- Vi fikk ikke gjort noe med det faktum at vi bare har krav på én frihelg i måneden. Det er vi ergerlige for. Men vi har unngått å gå inn i noe sesongarbeideropplegg. Vi har ikke måttet avtale en ferieordning utenfor det vi hadde fra før, sier Lippestad, som sier at den endelige avtale er «tilnærmet det samme tilbudet vi ga SAS under meklingen i helgen».

- I dette tilbudet hadde vi strukket oss svært langt for å unngå en streik. Den usikkerheten som er skapt de siste dagene har således vært helt unødvendig, sier Lippestad.

På nivå med Sverige og Danmark

Også i SAS trekker man nå et lettelsens sukk over at det ble en løsning på konflikten.

- Vi er svært glade og lettede for at vi har tegnet en avtale også med den norske pilotforeninga, sier pressekontrakt i SAS, Tonje Sund til Dagbladet.

- Hva kan du si om avtalen?

- Vi er enige om en treårig avtale, som er på nivå med de avtalene vi allerede har tegnet i Danmark og Sverige.

Onsdag var stemningen mellom de to partene svært dårlig. Torbjørn Lothe, administrerende direktør i NHO Luftfart, som har forhandlet med pilotforeningene, kalte pilotene «de mest privilegerte i selskapet».

Norsk Flygerforbunds Jens Lippestad reagerte sterkt på det han opplevde som selskapets «sverting» og «stigmatisering» av egne ansatte.

På tross av det sett fra utsiden anstrengte forhandlingsklimaet, beskrives de avsluttende forhandlingene som konstruktive av begge parter.

- Det har hele tiden vært et konstruktivt klima i forhandlingsrommet, sier Sund i SAS.

- Forhandlingsklimaet har vært veldig bra. Forhandlingsleder er en person med integritet. Men vi er veldig irritert på den skittkastingen vi opplevde mot oss fra NHO Luftfart og SAS-ledelsen. Vi har måttet forsvare de arbeidsvilkårene vi har. Her var det mange som kom med direkte usannheter, for å skape et bilde av pilotene som var ufordelaktig for oss, sier Lippestad.

Varsler «oppvaskmøter»

Lippestad varsler overfor Dagbladet at de vil ta initiativ til «oppvaskmøter» med ledelsen i etterkant, på bakgrunn av påstander og uttalelser motparten har kommet med.

- Det er vi veldig irriterte over. På tross av NHO Luftfart og SAS så fikk vi til en avtale. Fordi vi viste ansvar. I etterkant her bør noen kikke i kortene og se hvem som snakket sant, sier Lippestad.

De langdryge forhandlingene førte uansett til at SAS onsdag kansellerte 100 flyavganger fra torsdag morgen og fram til klokka 14.

Natt til torsdag opplyser Sund at SAS gjør alt de kan for å være i full trafikk igjen så snart som mulig.

- Vi valgte å innstille 100 flighter, som ville blitt berørt av en streik. Det gjorde vi av hensyn til kundene for å minimere skadeomfanget. Men nå håper vi å få full trafikk så snart som mulig igjen, sier Sund.

- Så det betyr at dere kan være i gang igjen allerede før klokka 14?

- Vi har full fokus på å få normal drift igjen.

Sund sier SAS informerer sine kunder gjennom de kanalene de har tilgjengelige.