Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

SAS-streiken

SAS-streiken er over

Men selv om streiken er over, innstilles 61 avganger i Norge fredag. Det er ikke kjent hvor mange passasjerer som rammes.

SAS-STREIKEN: SAS-streiken er over etter at partene torsdag ble enige om en treårig avtale. Reporter / Video: Karin Madshus / Christian WehusVis merVis merVis mer Vis mer Vis mer Vis mer Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Torsdag kveld ble SAS-streiken avblåst etter at partene torsdag ble enige om en treårig avtale. Fredag kanselleres 61 SAS-avganger i Norge, men det er foreløpig ikke kjent hvor mange passasjerer som rammes.

Innstillingene gjelder ved 14 av de 15 flyplassene SAS opererer fra, med unntak av Kirkenes i Finnmark, skriver NTB.

Flest innstillinger er det i Bergen, hvor 14 fly blir stående på bakken. Det viser en oversikt på Avinors nettsider klokka 4.15 natt til fredag.

- Har kostet penger

Etter at partene ble enige torsdag kveld, ville SAS-sjef Gustafson takke alle SAS-medarbeidere.

- Jeg vil passe på å takke alle SAS-medarbeiderne som har lagt all sin energi til å hjelpe kundene i denne situasjonen. Jeg vil også beklage til alle som ble rammet av konflikten. Nå håper jeg vi kan gå tilbake til det vi liker best – å fly kunder dit de vil når de vil, sier SAS-sjef Gustafson fra Stockholm.

Han sier det vil ta rundt ett døgn før flyene går som normalt.

- Dette har kostet penger. Det har også tatt på vårt omdømme overfor kundene, sier SAS-sjefen.

Dette har de blitt enige om:

- Det aller viktigste for oss har vært å sikre at medlemmene våre ikke mister jobben og har ansettelsestrygghet. Det har vi lyktes med, og samarbeidsavtalene inngår nå som en del av tariffavtalen, sier Christian Laulund, leder for SAS-pilotene i Norsk Flygerforbund på spørsmål fra pressen i Oslo.

- Vi har også fått på plass en turnusordning som gir en mer forutsigbar arbeidshverdag. Andelen piloter i gruppen med forutsigbar turnusordning økes fra 40 prosent til 60 prosent.

Han tror pilotenes framtid i SAS hadde vært preget av usikkerhet uten denne avtalen.

- Derfor har disse avtalene som nå er på plass vært så viktige for oss, sier han til Dagbladet.

Avtalen gir også pilotene en lønnsøkning på 3,5 prosent i 2019, 3 prosent i 2020 og 4 prosent i 2021.

Yngve Carlsen i Norsk Flygerforbund sier til Dagbladet at begge parter er godt fornøyd med resultatet. Han forklarer at meklingen har tatt tid med at det er mye som skal på plass.

- Det er tre land i denne meklingen på norsk jord. Da er det mye papir og man skal sikre at alle detaljer er på plass. Nå er avtalen kvalitetssikret, sier han.

Han forteller videre at streiken har vært nødvendig.

- Men selvsagt er vi lei oss for at den har rammet så mange fra en uskyldig tredjepart.

- Klart en god stund

Riksmekler Mats Wilhelm Ruland legger ikke skjul på at det har vært en krevende mekling.

- Det har nok vært klart en god stund at det har vært en løsning, men det har tatt tid å få de tekstene som ligger for å konstatere at man er enig på alle punkt, sier Riksmekleren på spørsmål fra pressen i Oslo.

Varslet pressekonferanse

Det var rett før klokka 23 at pressen ble invitert inn i Riksmeklerens hall.

Da hadde det gått to og en halv time siden SAS innkalte til pressekonferanse i både Oslo, Stockholm og København.

Temaet for pressetreffet i Solna er ikke kjent, men tidligere i dag meldte flere medier at SAS-meklingen nå kunne gå mot en løsning.

- Streikevaktene har dratt

Flere medier meldte tidligere i kveld at de får opplyst av flere kilder at det kan gå mot en løsning.

Partene skal være enige, men skal ha tatt tid å få meklingsresultatet siden det skal gjennom protokollbehandling på begge sider.

Ifølge FriFagbevegelse forhandler også partene om en litt lengre avtale for å unngå at en liknende konflikt oppstår på nytt i nærmeste framtid. Det skal være blant årsakene til at forhandlingene drar ut.

NRK meldte for noen timer siden at streikevaktene har pakket sammen, og tatt av seg streikevestene på Oslo Lufthavn.

- Vi har fått beskjed om at vi har kommet til en enighet og at det bare er formaliteter igjen, sa pilot og avtroppende streikevakt, Espen Engebretsen til NRK.

300 000 rammet

OPTIMIST: Ynvge Carlsen, leder i Norsk Flygerforbund, er optimistisk med tanke på en snarlig løsning i SAS-streiken. Video: Madeleine Liereng / Dagbladet Vis mer

Partene er samlet hos Riksmekleren i Oslo og har sittet samlet der i rundt 30 timer.

Nær 4000 flyavganger er innstilt siden streiken startet fredag, og over 300 000 passasjerer er rammet så langt.

Et av hovedkravene til pilotene er en mer forutsigbar arbeidstid.

I dag får flere piloter kjennskap til turnusen sin først 14 dager i forveien. De ønsker også en lønnsøkning på 13 prosent for å komme opp på samme lønnsnivå som ansatte i sammenliknbare flyselskaper.

SAS-ledelsen har på sin side beskyldt pilotene for å stille krav som truer selskapets lønnsomhet.

Lyst til å diskutere?

Besøk Dagbladet debatt!