- SAS-styret burde skjønt at avtalen var ulovlig

Allerede i mai 1998 burde styret i SAS ha skjønt at flyselskapets avtale med Maersk Air var ulovlig. Det hevder en revisorrapport som ble forelagt styret i mai.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Ifølge VG er hovedkonklusjonen i rapporten at det ikke finnes skriftlig informasjon som tydelig viser at styret var kjent med avtalen om prissamarbeid, men framholder at en informert person burde ha skjønt at deler av avtalen var ulovlig.

- Vi hadde ingen grunn til å tro at avtalen var ulovlig. Særlig fordi daværende konsernsjef Jan Stenberg gjentatte ganger sa at det ikke fantes noen ulovlige deler i avtalen, sier styreleder Harald Norvik i SAS til VG.

Styret fredet

Norvik og resten av styret har inntil videre fredet seg selv ved å overlate til uavhengige granskere å gjennomgå SAS-ledelsens befatning med Maersk-skandalen. Avgjørelsen hilses med tilfredshet av eierne, de nordiske samferdselsministere.

Styret i SAS tok selv initiativ til den uavhengige granskingen som skal gjennomføres så raskt som mulig.

I løpet av en uke skal Harald Norvik og styrets nestleder i samarbeid med børsstyrene i København, Stockholm og Oslo foreslå hvem og hvilke som skal gjennomføre granskingen.

Etter styremøtet i SAS, som ble holdt i Stockholm, var de nordiske statsrådene for samferdselssaker fornøyde med styrets redegjørelse.

Visste ikke bedre

Styret i SAS vedtok onsdag at de ikke vil anke dommen fra EU-kommisjonen hvor SAS er ilagt en bot på 311 millioner norske kroner for ulovlig prissamarbeid med Maersk Air. Men Norvik sa at styret i SAS har handlet mot bedre vitende.

- Styret kjente ikke til, og hadde ikke grunnlag for å kjenne til, at det var ulovlige avtaler forhandlet fram med Maersk, sa Norvik.

Først når granskingen er gjennomført blir det klart om det ulovlige prissamarbeidet mellom Maersk og SAS får konsekvenser for flere i SAS' ledelse enn tidligere visedirektør Vagn Sørensen, som trakk seg fra stillingen i forrige uke.