NY MILLIARDSMELL:  Konsernsjef Rickard Gustafson og SAS legger fram nye, deprimerende regnskapstall i dag. Foto: Bertil Enevag Ericson, Reuters/TT/NTB Scanpix.
NY MILLIARDSMELL: Konsernsjef Rickard Gustafson og SAS legger fram nye, deprimerende regnskapstall i dag. Foto: Bertil Enevag Ericson, Reuters/TT/NTB Scanpix.Vis mer

SAS tapte over en milliard

Tross 390 000 flere passasjerer i andre kvartal.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Nok et underskudd i SAS utløser nye sparetiltak. Samtidig med at flyselskapet onsdag meldte om et tap på over en milliard svenske kroner, varsler konsernet at ytterligere 300 stillinger kuttes.

Tapet før skatt er på 1,078 milliarder svenske kroner i andre kvartal. Nå settes store kostnadsbesparende tiltak i verk.

- Det skandinaviske flymarkedet er fortsatt preget av intensiv konkurranse og prispress, noe som senket marginene mer enn ventet, sier konsernsjef Rickard Gustafson i en børsmelding onsdag morgen.

Det var på forhånd ventet at selskapet ville få et resultat før skatt på svake 843 millioner i minus, men resultatet ble altså enda dårligere, skriver det svenske nyhetsbyrået TT.

Svært misfornøyd - Vi er svært misfornøyd med resultatet, og det er dårligere enn ventet. Dog er det verdt å notere at vi i april oppnådde en rekordhøy kabinfaktor og at antallet passasjerer som fløy med SAS økte med drøyt 300 000 i kvartalet. Samtidig fortsetter vi å senke enhetskostnaden som i løpet av året sank med 5,3 prosent, sier Gustafson.

Selskapet omsatte for 8,4 milliarder kroner i andre kvartal, ned fra 9,9 milliarder i samme periode i fjor.

Selskapet opplyser at det har satt i gang inntekts- og kostnadstiltak som ventes å ha en effekt på 1 milliard kroner i inneværende regnskapsår. Ytterligere tiltak i milliardklassen er planlagt og vil bli kunngjort i høst.

Interkontinentale ruter - Markedsutviklingen viser at det er absolutt nødvendig at SAS agerer enda mer offensivt. Vi trapper nå opp tiltakene på både inntekts- og kostnadssiden. De ytterligere kostnadstiltakene kommer til å effektivisere vår virksomhet og allerede i regnskapsåret 2014/2015 forventes en resultatforbedring på ytterligere 1 milliard svenske kroner, sier konsernsjefen.

Han sier SAS planlegger å utvide selskapets interkontinentale tilbud, blant annet med nye direkteruter fra Oslo og Stockholm til Nord-Amerika og Asia, med oppstart høsten 2015.

(NTB).