SAS tar lydopptak når ansatte informerer om sykdom

Datatilsynet reagerer kraftig.

TAR OPP: SAS har benyttet seg av det danske selskapet MedHelp for å registrere sykmeldinger fra 2.000 norske ansatte, skriver BT. Foto: Scanpix
TAR OPP: SAS har benyttet seg av det danske selskapet MedHelp for å registrere sykmeldinger fra 2.000 norske ansatte, skriver BT. Foto: ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SAS har benyttet seg av det danske selskapet MedHelp for å registrere sykmeldinger fra 2.000 norske ansatte. De ansatte er pliktige til å gi beskjed på telefon om at de er syke, og disse telefonsamtalene har blitt tatt opp, skriver Bergens Tidende.

Telefonene til MedHelp besvares av sykepleiere. Etter at de ansatte har meldt ifra om sykefravær, blir de spurt om spørsmål av medisinsk karakter, som der imidlertid står fritt til å svare på.

Ifølge MedHelp er denne praksisen lovlig, men Datatilsynet har aldri hørt om lignende praksis i norsk arbeidsliv og mener det bryter med personvernloven.

- Vi vurderer saken som personverninngripende. Samtaler der ansatte skal skildre helseplanene sine skal ikke tas opp på bånd, det er nokså alvorlig, sier saksbehandler i Datatilsynet, Hågen T. Ljøgodt til avisa.

Datatilsynet reagerer også på at MedHelp har sendt opplysninger om sykefravær på epost til SAS, uten at informasjonen har blitt kryptert, noe som er pålagt.

- Alle sider av saken ble grundig vurdert juridisk før tjenesten startet opp, sier informasjonssjef i SAS, Knut Morten Johansen, og legger til at SAS og MedHelps oppfatning var at tjenesten ikke var i strid med norsk lovgiving.

(NTB)