- SAS truer med rabattkutt

- SAS truer storkundene sine med at de risikerer å miste rabatter hvis de også benytter det nye lavpristilbudet fra Norwegian Air Shuttle.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Dette sier konkurransedirektør Knut Eggum Johansen, som viser til en telefonsamtale med storaksjonær Bjørn Kjos i Norwegians Air Shuttle som kilde for påstanden.

Det nye lavprisselskapet skal konkurrere med SAS på innenlandsrutene. Denne uka presenteres de

første planene. Nylig signerte administrerende direktør Stig Willassen i Norwegian Air Shuttle (NAS) kontrakt på leasing av seks Boeing 737-300 maskiner.

Konkurransedirektøren har foreløpig ikke fått rabattpåstandene verifisert, men valgte likevel å gå ut med dem på en pressekonferanse i formiddag. Det nye selskapet vil gi SAS konkurranse på strekningene Tromsø-Oslo, Trondheim-Oslo, Bergen-Oslo og Stavanger-Oslo.

- Hvis dette er sant, aktualiserer det Konkuransetilsynets kritikk av slike storkundeavtaler, sa Eggum Johansen på pressekonferansen, hvor tilsynet presenterte den nye nordiske utredningen om konkurranse i luftfarten.

- Konkurransetilsynet kan gå inn med tiltak, og det kan være vi ønsker et møte med SAS for å få dette klarlagt, sier konkurransedirektøren.

Ifølge juridisk direktør Elisabeth Roscher i Konkurransetilsynet kan SAS få pålegg om å holde hele sitt nett åpent for rabatter. Hvis ikke selskapet bøyer seg, risikerer det å bli anmeldt.

SAS vil ikke være med på at selskapet har kommet med slike signaler overfor sine storkunder.

- Dette avviser vi på det sterkeste, sier pressetalskvinne i SAS, Siv Meisingseth, til Dagbladet.no.

_Det overrasker meg at Konkurransetilsynet bringer inn påstander av denne typen. Vi truer ikke, og har et godt forhold til alle våre samarbeidspartnere, sier Stein Bemer, ansvarlig i SAS for storkunde- og bedriftsmarkedet i Norge. Han tilbyr Eggum Johansen og hans folk fullt innsyn i alle kundeavtaler.

_Dette bærer nærmest preg av et partsinnlegg, sier Bemer til Dagbladet.

egil.erlandsen@dagbladet.no