SAS truet av milliardkrav

To italienske advokater forsøker å samle pårørende til ofrene fra Linate-flyplassen i Milano 8. oktober i fjor. De planlegger et milliardsøksmål mot blant andre SAS.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Advokatene var i Stockholm i forrige uke, hvor de møtte 30 representanter for skandinaviske pårørende. 62 av de 118 ofrene i ulykken var italienere. Flere av familiene til de italienske ofrene har allerede gått sammen om å planlegge søksmål. SAS er ikke det eneste målet for advokatene, skriver den danske avisa Politiken.

Flyplassmyndighetene i Milano er allerede utpekt som hovedansvarlige for ulykken som inntraff da et SAS-fly i ferd med å ta av fra rullebanen kolliderte med et Cessna-fly.

Ingen kritikk

To dommere fra retten i Milano undersøker omstendighetene omkring ulykken, og 18 personer fra det italienske luftfartsvesenet Enac og den kommunale Linate lufthavn risikerer tiltaler som kan gi opp til 12 års fengsel.

SAS' øverste flysjef i Stockholm, Lars Mydland, viser til en midlertidig undersøkelse av ulykken fra desember.

- Den rommer ingen kritikk av SAS. Piloten hadde fått lov til å starte, og det er ingenting som tyder på at kapteinen hadde informasjoner som tydet på at han ikke skulle starte, sier Mydland til den svenske avisa Dagens Industri.

SAS i Norge vil ikke uttale seg om søksmålet før dommernes undersøkelser er avsluttet.

Har fått erstatning

En av de italienske advokatene, Massimo Audisio, innrømmer at SAS-piloten fulgte instruksjonene fra flygelederne.

- Det er korrekt at det finnes en regel om at en pilot som mottar et OK fra kontrolltårnet, kan ta av. Men han kan også velge ikke å gjøre det, hvis han føler at han ikke har situasjonen under kontroll, sier Audisio.

De pårørende har allerede mottatt mer enn 200000 kroner fra SAS. Forsikringsoppgjøret etter ulykken er ennå ikke avklart.

ULYKKEN: 118 mennesker mistet livet i ulykken på Linate-flyplassen i Milano.