SAS-underskudd på 3 milliarder

Nok et blodrødt resultat fra SAS-konsernet.

UNDERSKUDD:  Årsrapporten for i fjor viser svært dårlige tall for SAS. Foto:  EPA/Leif R Jansson
UNDERSKUDD: Årsrapporten for i fjor viser svært dårlige tall for SAS. Foto: EPA/Leif R JanssonVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nok en gang leverer SAS blodrøde tall. Underskuddet i konsernet ble på hele 3 milliarder svenske kroner før skatt i 2010, viser årsrapporten.

Selskapet hadde en omsetning på 40,7 milliarder svenske kroner i fjor, en nedgang fra 44,9 milliarder fra året før.

Også i 2009 hadde SAS et underskudd på  over 3 milliarder. SAS skyldte da på finanskrisen og måtte få tilført penger fra sine største eiere, blant annet den norske staten.  I 2008 var underskuddet på hele 5,3 milliarder.

Askekostnad I år har blant annet flyforbudet etter vulkanutbruddet på Island kostet dyrt.  

Selskapet regner med at utbruddet alene svekket resultatet med rundt 700 millioner svenske kroner. Rettssaker og forlik SAS har inngått har kostet selskapet rundt en milliard. Blant annet måtte SAS betal 175 millioner til Norwegian for industrispionasje og 565 millioner i bot for ulovlig prissamarbeid.

- Resultatet er ikke tilfredsstillende, men når vi ser vekk fra våre omstruktureringskostnader, legale kostnader og engangskostnader som på grunn av asken, så har vi et positivt resultat på kjernevirksomheten, sier Rickard Gustavson som har vært direktør i konsernet i sju dager.

I fjerde kvartal hadde SAS et resultat før skatt på minus 464 millioner svenske kroner. Dette var en bedring til fjerde kvartal året før da underskuddet var på mer enn 1,5 milliarder svenske kroner.

SAS ser derfor lyst på framtiden tross underskuddet og åpner blant annet to nye ruter; En av dem mellom Oslo og New York, opplyser de på en pressekonferanse i formiddag.

Etter de dårlige resultatene i 2008 og 2009, der SAS måtte hente inn totalt 11 milliarder i emisjoner, har SAS satt i gang et omfattende spareprogram. 

- Vi er i mål med 86 prosent av spareprogrammet, sier Gustavson.

Tror på overskudd -  Resultatet er positivt justert før engangsposter og effekter av askeskyen. Ved å legge disse engangsutgiftene bak oss kan vi se framover og konsentrere oss om kjernevirksomheten som har en stabil positiv utvikling, sier avtroppende administrerende direktør John S. Dueholm i en kommentar til resultatet.

Han har tro på at SAS vil gå med overskudd neste år.

- Vi forventer underskudd i første kvartal, men bedre enn året før. Så sant det ikke inntreffer uventede hendelser ligger forholdene til rette for at SAS kan få overskudd neste år sett under et, skriver han i rapporten.