Sikre:  SAS er fornøyde med sine rutiner for sikkerhet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpix
Sikre: SAS er fornøyde med sine rutiner for sikkerhet. Foto: Jon Olav Nesvold / NTB scanpixVis mer

SAS: Vi er fornøyde med våre rutiner

Scandinavian Airlines mener at de har kontroll på systemet som førte til Germanwings-ulykken.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Tidligere i dag gikk Norwegian ut og lovet endringer i sine cockpit-rutiner. Bakgrunnen er Germanwings-flystyrten der 150 mennesker omkom. Dette skjedde etter at kapteinen ikke klarte å komme seg tilbake i førersetet etter å ha blitt sperret ute av andrepilot Andreas Lubitz.

- Systemet som kan ha hindret kapteinen i å komme tilbake i cockpiten kom som følge av terroren den 11. september 2001. Det er ment for å holde uvedkommende ut fra kabinen, sier informasjonssjef Knut Morten Johansen i SAS.

Han vil av sikkerhetsmessige grunner ikke gå nærmere inn på rutinene til SAS, men framholder at selskapet har gode nok rutiner for å hindre en tilsvarende situasjon.

I fremtiden kan det likevel bli forandringer i bruken av sikkerhetssystemet. Johansen legger til at hendelser som Germanwings-ulykken er med på å forme rutiner satt av internasjonale luftfartsmyndigheter.

- Sikkerhetsrutiner som dette blir stadig sett på og forbedret, sier Johansen.

Videre uttrykker SAS støtte og medfølelse til de omkomne i Gernabwings-ulykken.
- Dette er en tragedie som rammer oss alle, ikke bare oss i bransjen. Våre tanker går ut til de pårørende, og vi har sendt ut våre kondolanser til våre kolleger i Germanwings, sier Knut Morten Johansen.