Satan- skrift i kirka

Ildspåsetterne la igjen sine klare visittkort i Gjerpen kirke: De har skriblet på veggene i kirka og ordet Satan er en gjenganger. Politiet driver omfattende taktisk og teknisk etterforskning i jakten på brannstifterne.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

SKIEN (Dagbladet): Dronning Sonja er nært knyttet til Gjerpen kirke. Brannen i går skal, etter det Dagbladet erfarer, ha gått sterkt inn på henne.

I sommer var dronning Sonja i Gjerpen kirke for å markere 850-årsjubileet. Hennes far sto til konfirmasjon i kirka, og dronningen er født og oppvokst i distriktet.

I går kveld var de norske biskopene samlet til den årlige middagen på Slottet.

Kirkebrannen har trolig satt sitt preg på alle. Men biskopen i Agder, Olav Skjævesland var ikke der. Han ligger hjemme med influensa.

Til Dagbladet sa biskopen i går kveld at hvis det er tilfelle at kirka også er blitt skjendet, er det svært alvorlig.

- Det er en dobbel sorg for menigheten og alle oss andre.

Jakt på satanister

Eksperter fra Kriminalpolitisentralen bistår Telemark politidistrikt i jakten på vandalene som slo til mot Gjerpen kirke natt til i går. Politiet har fått inn flere tips i saken, men seint i går kveld var ingen pågrepet.

I kirka er det funnet konkrete spor av interesse, men politiet vil ikke gå i detaljer om dette av hensyn til etterforskningen.

- Jeg kan bekrefte at det er skrevet ting inne i kirka, og at en lysestake ved alteret er veltet. Dette, sammen med tekniske undersøkelser, gjør at vi mener kirkebrannen er påsatt, sier politiadvokat Knut Kolloen i Telemark politidistrikt til Dagbladet.

Sokneprest Thor Egil Abrahamsen slo alarm ved 05-tida i går morges. På soverommet i presteboligen et par hundre meter fra kirka, merket han røyklukt.

- Jeg sprang ut og opp til kirka. Da så jeg at ei dør var åpen og at det var full fyr i kirka, fortalte Abrahamsen til Dagbladet på åstedet i går morges.

Slo alarm

Fra mobiltelefonen varslet han brannvesenet. Åtte minutter seinere var slokkingen i gang.

- Det føltes som en halvtime, minst, sa Abrahamsen, men berømmet brannmannskapene som klarte å få kontroll over ilden.

Den 850 år gamle flotte middelalderkirka står, men har fått store skader innvendig i tårnet og på galleriet.

Resten av kirka er sotet ned, men Emanuel Vigelands flotte kunstverker er ikke ødelagt.

Det er gjort skader for millionbeløp i kirka, og den vil være stengt i minst ett år.

JAKT: Etterfrosker Audun Skogsett gransker Gjerpen kirke i jakten på ildspåsetterne.