Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satans Milosevic

President Slobodan Milosevic ødela bare litt av KrF-delegatenes fest og glede over statsminister, regjeringsmakt og gode galluper. De ber for fred, men tragedien i Kosovo er for stor til at et Kristelig Folkeparti samlet til det første landsmøtet med status som statsbærende, orket å ta den helt inn over seg. Møtet huffet seg, avskar debatten, og trampeklappet stolt for utenriksministeren.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Det var ingen ettertenksom erkjennelse av at den internasjonale rettsorden har fått en alvorlig knekk, FN er satt på sidelinja, NATOs forhandlingsopplegg er brutt sammen, bombeangrepene har ikke virket etter planen og den største humanitære katastrofe i Europa etter krigen blir stadig verre. Partiet har stats- og utenriksminister i en regjering som har sendt norske soldater i krig for første gang siden 1945, men ryddet ingen plass for Kosovo på landsmøtets dagsorden.

  • Statsminister Kjell Magne Bondevik, som fikk 33 applauser og trampeklapp for sin tale i går, er riktignok nå begynt å bruke ordet «krig» om konflikten i Kosovo. Da angrepet startet, kalte han det en «begrenset militær aksjon». Bondevik forstår hjertesukket i et brev fra niårige Ammun fra Finnmark om at bomber ikke hjelper. Men han svarer Ammun at Milosevic allerede hadde startet både krigen og den etniske rensingen, og dessuten nektet å gripe utallige sjanser til fredelige løsninger. Nå er målet for NATOs aksjoner og regjeringens politikk å stanse serbiske overgrep, få trukket de serbiske styrkene ut, sikre at flyktningene kan vende tilbake og beskytte befolkningen i Kosovo. Bondevik minnet ikke landsmøtet om at hans begrunnelse da NATO angrep, var at bombingen skulle forhindre en humanitær katastrofe. Det mislyktes, og Milosevic gikk til fullt angrep på sine egne landsmenn med albansk etnisk bakgrunn.
  • Bondevik hyllet sin utenriksminister Knut Vollebæk med ordene «Knut, du gjør en formidabel jobb!» Det utløste langvarig trampeklapp i landsmøtet. Men blir ikke noe av perspektivet borte selv om hyllesten for innsats og engasjement er aldri så fortjent? Utenriksminister Vollebæk og hans stab jobber hardt med små ressurser og sparer seg ikke. Men foreløpig har Vollebæk og hans NATO-kolleger mislyktes med alt de har prøvd overfor Milosevic.
  • Den norske utenriksministerens plattform er formannskapet i OSSE som går på omgang mellom medlemslandene. Vollebæk har kastet seg over jobben med talent, stor arbeidskapasitet og dyktige medarbeidere. Norge fikk jobben med å sette ut i livet OSSEs observatøroppdrag i Kosovo, som ble framforhandlet av amerikanske Richard Holbrook. Det begynte godt da Vollebæk fikk frisatt serbere som var gisler hos kosovoalbanerne i januar. Men seinere ble de ubevæpnede observatørene motarbeidet, trakassert og hindret i arbeidet av de serbiske styrkene.
  • Utenriksminister Vollebæk var til stede ved forhandlingene i Rambouillet. De mislyktes fordi Milosevic nektet å skrive under. Vollebæk trakk OSSE-observatørene ut av Kosovo slik at NATOs bombeangrep kunne begynne. Straks observatørene var ute, satte de serbiske styrkene i gang sin uhyrlige terror og folkefordrivelse. Spådommen til Vollebæk og de andre utenriksministrene i NATO, med USAs Madeleine Albright i spissen, om at Milosevic kom til å gi seg etter et par kjappe bomberapp, slo tragisk feil. I stedet ble terroren trappet opp til den største massefordrivelsen i Europa siden Hitler. Selv etter tre ukers kontinuerlig bombing, er det ingen tegn til at motstanderen i Beograd gir etter. Bondevik måtte i går slå fast at Milosevic så seint som i går avviste fredsutspillet fra FN.
  • Men bakerst i salen blir partiveteran og kaldkriger Kåre Kristiansen intervjuet av Vårt Land. Han er bombemotstander, og sier at det nå får våge seg om en løsning går ut over NATOs prestisje. En enslig kanarifugl i landsmøtet kommer med en forsiktig oppfordring til mer diplomati. Kanarifugl John Inge Løvdal oppnår bare å få beskjed fra nestleder Einar Steensnæs om at alt er prøvd. Bare bomber sto igjen mot Milosevic.
  • Denne satans Milosevic.