Satans skuffet over «Helvete»

Utenlandske fans av norske satanistband valfarter til Oslo for å se sporene etter «Greven»s herjinger. Men når de oppsøker den beryktede platebutikken Helvete, kommer de til en lys og trivelig kaffebar.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Helvete var tidlig på nittitallet samlingsstedet for den norske satanrockbevegelsen. Med «Greven» Varg Vikernes i front sto personer i miljøet bak flere kirkebranner og drap, og herjingene vakte oppsikt langt utenfor Norges grenser.

Platebutikken ble nedlagt etter at Vikernes i august 1993 drepte innehaveren. Nå sitter «Greven» i fengsel, norske kirker får stå i fred, og i «Helvete» er det blitt kaffebar, frisørsalong og kunstgalleri.

- Jeg kjente til stedets forhistorie da jeg tok over, men jeg tenkte ikke noe over det, sier Gjermund (36), innehaver av kaffebaren Mocca Mecca.

Fra hele verden

I fjor fikk han for første gang besøk av utenlandske black metal-fans. I år har han hatt besøk av 10- 15 stykker, og trafikken er økende. I vinter fikk han besøk av et amerikansk tv-team,

- Først ser du noen som går hvileløst opp og ned gata. Så kommer de inn og spør om Helvete lå her. De vet alt om den norske satanistrocken, og blir gjerne litt skuffet når de ser hvordan stedet er blitt, sier Gjermund.

- Ikke morbid

- Dette er ikke mer morbid enn folk stikker innom Jim Morrisons grav i Paris når de er på interrail. Dette er vel noe av det samme, sier musikkjournalist Didrik Søderlind.

- Helvete var et viktig sted for utviklingen av denne musikksjangeren. «Greven» og bandet Mayhem regnes som viktige stilskapere, og det gjør at folk som er interessert i slik musikk, hører på dem.

IKKE SATANISTENES MEKKA: - De som kommer og vil se Helvete, blir gjerne litt skuffet, sier innehaver Gjermund i kaffebaren Mocca Mecca.
PILEGRIMSFERD TIL HELVETE: Satanistiske pilegrimer finner kanskje litt av stemningen i kjelleren på det som en gang var et black-metal-helvete.
VALFART: Gjenreiste Fantoft stavkrike er blitt et valfartssted også for folk som ikke tenker på gud eller norsk middelalder.