Satelittbilder viser aktivitet der Nord-Korea trolig vil teste atomvåpen

Men eksperter aner ikke når en eventuell prøvesprengning kan skje.

FORBEREDELSER? Dette bildet ble tatt 18. april av GeoEye. Neders i midten av bildet kan du se et tog med vogner, amerikanske eksperter sier at dette ser ut til å være forberedelser før en atomprøvesprengning, men at de ikke kan si noe om når dette vil skje. Foto: AP Photo/GeoEye/NTBScanpix
FORBEREDELSER? Dette bildet ble tatt 18. april av GeoEye. Neders i midten av bildet kan du se et tog med vogner, amerikanske eksperter sier at dette ser ut til å være forberedelser før en atomprøvesprengning, men at de ikke kan si noe om når dette vil skje. Foto: AP Photo/GeoEye/NTBScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Nye satelittbilder viser tog med vogner som kommer ut av en tunell og andre forberedelser på det stedet, som er utpekt av både USA og Sør-Korea som stedet der en atomprøvesprengning kan finne sted, melder nyhetsbyrået AP.

Vogner Punggye-ri ligger nordøst i landet, og bildet viser vognene som blir brukt til å frakte materialer fra testområdet inne i fjellet.

Tidligere har Sør-Koranske myndigheter meldt om at det er bygget en ny tunell på samme sted i Punggye-ri.

Bildet har nyhetsbyrået AP fått fra USA - Korea-instituttet ved Johns Hopkins School of Advanced International Studies, sammen med en analyse av aktiviteten på området, gjort av eksperter mellom 8. mars og 18. april i år.

- Øker tempoet Ekspertene sier at rundt 8000 kubikkmeter med grus har blitt fjernet fra området, som Nord-Korea hadde atomprøvesprengninger på i 2006 og 2009.

- Det er veldig tydelig at nord har økt tempoet på forberedelsene til en prøvesprengning i de siste månedene, men det er fremdeles uklart når det vil skje, sier Joel Wit fra instituttet til AP.

I det siste har retorikken til nord mot sør blitt hardere, og truslene mer spesifikke. På onsdag fortalte også en av Nord-Koreas militære ledere at de hadde sterke og moderne våpen, som til og med kunne overvinne USAs våpen, noe eksperter forteller at de tviler på er sant.

Grunnen til de nye truslene mot sør er at nordkoreanske myndigheter mener at han har fornærmet deres feiring av Kim Il-sung ved å stille spørsmål om prisen på feiringen når mange i landet sulter.

Bekymret Under sin parade for å feire Kim Il-sung, sin evige president, viste det nordkoreanske militæret fram raketter, som eksperter sier bare var klønete forfalskninger.

PRESSESHOW: Eksperter mener at de våpnene nordkoreanske myndigheter viste fram den 15. april var falske kopier. Foto: AP Photo/Ng Han Guan/NTBScanpix
PRESSESHOW: Eksperter mener at de våpnene nordkoreanske myndigheter viste fram den 15. april var falske kopier. Foto: AP Photo/Ng Han Guan/NTBScanpix Vis mer

Amerikanske myndigheter er bekymret for muligheten for at Nord-Korea kan utvikle en langdistanserakett, som kan frakte atomvåpen. Eksperter utenfor landet sier at nord har nok plutonium til fire til åtte enkle bomber, men det ser ikke ut til at landet ennå kan lage bomber som er små nok til å fraktes av en rakett.

Nord-Korea fortalte tidligere denne måneden at de vil nekte atominspektører adgang til landet. Etter den mislykkede prøveoppskytningen av en langdistanserakett, brøt USA sin avtale med Nord-Korea, noe som betyr at de ikke får nødhjelpen i form av mat.

På Nord-Koreas side skulle de stoppe utprøvingen av atomvåpen og langdistanseraketter, noe de fortalte at de ville sette i gang igjen da USA stoppet nødhjelpen. De fortalte da at USA vil bli holdt ansvarlig for konsekvensene.

PÅ REKKE: Her er demonstrasjonen mot den sørkoreanske presidenten i Pyongyang den 20. april. Nordkoreanske myndigheter mener at presidenten fornærmet deres feiring av den «evige presidenten». Foto: REUTERS/KCNA/NTBSCANPIX
PÅ REKKE: Her er demonstrasjonen mot den sørkoreanske presidenten i Pyongyang den 20. april. Nordkoreanske myndigheter mener at presidenten fornærmet deres feiring av den «evige presidenten». Foto: REUTERS/KCNA/NTBSCANPIX Vis mer