Satelittbilder viser russisk militæropptrapping i Syria

Ikke er utenkelig at Russland øker militærstøtten til Assad, sier norsk ekspert.

 MILITÆROPPTRAPPING : Satelittbildet viser russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, helikopteret og annet militært utstyr, på en flybase i Latakia-provinsen i Syria. Foto: GeoNorth, AllSource Analysis, Airbus via AP
MILITÆROPPTRAPPING : Satelittbildet viser russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, helikopteret og annet militært utstyr, på en flybase i Latakia-provinsen i Syria. Foto: GeoNorth, AllSource Analysis, Airbus via APVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): USA har den siste tiden registrert at Russland sender mer militært utstyr til Syria. Dette bekymrer USA, som mener mye kan tyde på at Russland kan være i ferd med å bygge opp en militær tilstedeværelse i Syria.

Torsdag opplyste syriske militærkilder til nyhetsbyrået Reuters at de har fått nye forsyninger av russiske våpen og roser våpnene for å være svært effektive og presise.

Russiske stridsvogner Nå viser satellittbilder, levert av AllSourceAnalysis, den nylige ankomsten av russiske stridsvogner, pansrede kjøretøy, helikoptere og annet militært utstyr, på en flybase i Latakia-provinsen i Syria.

Ifølge en artikkel publisert The Institute for the Study of War, er dette en indikasjon på at Russland har utplassert soldater på bakken i Syria.

Russlands president Vladimir Putin ønsker å finne måter å støtte Assad-regimet på, for å forhindre en buffersone, etablert av USA og Tyrkia. Putin skal også ha et ønske om å fornærme USA, ved å gjøre Russland til leder for den nye anti IS-koalisjonen.

Dette kan endre de internasjonale forhandlingene og svekke samholdet og innsatsen til den amerikansk-ledere anti IS-koalisjonen. I
tillegg kan dette styrke Assad-regimet.

Utgjør en fare USAs utenriksminister John Kerry har gjort det klart overfor Russland at landets støtte til Assad utgjør en fare for at situasjonen eskalerer ytterligere.

- Vi må derfor finne en politisk løsning, sa Kerry i en telefonsamtale med sin russiske kollega Sergej Lavrov tirsdag denne uka.

NUPI-forsker Julie Wilhelmsen mener det ikke er utenkelig at Russland er i ferd med å øke militærstøtten til Assad.

- Assad-regimet en tradisjonell russisk alliert i Midtøsten- faktisk nå Russlands eneste. Og det er viktig for russerne å vise seg som en stormakt, og at de er med i det store spillet. For det andre er det snakk om Russlands store frykt for regimeskifter i Midtøsten, de reagerte voldsomt på det som skjedde i Libya, sier Wilhelmsen til NTB.

Instagram Følg @dagbladet.no på Instagram