Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satelitten som fikk se dobbel-solformørkelse

Bemerkelseverdig hendelse, mener forskermiljøet.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet) Solformørkelsen tirsdag 4. januar, ble omtalt som en av de mest dramatiske i moderne tid. Nå viser seg at den også ble sett på som en bemerkelsesverdig hendelse av forskerne.

Gled i jordskyggen Det var ikke bare folk i Europa som fikk se formørkelsen.

En av ESAs små testsatellitter, proba-2, fikk med seg deler av denne mens den gikk i bane rundt Jorda. Mikrosatellitten fikk se en del av formørkelsen siden den da gled inn i jordskyggen. Da var den også på linje med sola, månen og jorda.

Nydelig utsikt Mens folk på bakken kunne observere den partielle solformørkelsen, fikk mikrosatellitten et privilegium da den kunne nyte en nydelig utsikt i ett lite øyeblikk. Sekunder etter skygget månen delvis utsikten til sola, og satellitten fløy opp i jordskyggene.

På det punktet, der vidoen blir mørk, var sola, månen, jorda og satellitten proba-2 på samme linje i rommet.

1 million grader Bildet av sola er tatt med et ultrafiolett kamera som blokkerer alt synlig lys som våre øyne er følsom for, og det lyset som kommer fra Solas overflate. Den delen vi kaller fotosfæren og som har en temperatur på ca 6000 C. Det vi ser på bildet er solas varme atmosfære, den delen vi kaller koronaen som vanligvis bare er synlig under en total solformørkelse her fra jorda.

Temperaturen på gassene vi ser på bildet er ca 1 million grader og alle strukturene vi ser er styrt av kraftig magnetfelt som har presset seg ut fra solas indre og som holder den varme gassen på plass.

- Bemerkelseverdig hendelse De lyse områdene kalles aktive området og en ser enorme gassløkker som hver har mer energi i seg enn det Norge forbruker på 600 millioner år. Under disse lyse områdene finner vi de mørke solflekkene vi ser i fotosfæren, forklarer Pål Brekke i Norsk Romsenter i en pressemelding.

- Dette er en bemerkelseverdig hendelse, sier forsker Bogdan Nicula fra Belgia til Esa News. Den belgiske forskeren hadde beregnet hvor og når denne dobbel-formørkelsen ville skje.

FORMØRKELSE I ROMMET: Slik så formørkelsen tirsdag 4. januar ut fra rommet. (Foto:JAXA / ISAS / NAOJ)
FORMØRKELSE I ROMMET: Slik så formørkelsen tirsdag 4. januar ut fra rommet. (Foto:JAXA / ISAS / NAOJ) Vis mer
Utforsk andre nettsteder fra Aller Media
Kode24 - nettavis om utvikling og koding Elbil24.no -  nyheter om elbil KK.no - Mote, interiør, og tips Sol.no - De viktigste nyheter fra nettsider i Norge Vi.no - Quiz, kryssord og nyttig informasjon Dinside.no - teknologi, økonomi og tester Se og Hør - Kjendis og underholdning Lommelegen.no - helse, symptomer og behandling