OPPSIKTSVEKKENDE: Et isfjell på flere milliarder tonn rev seg løs fra Antarktis i fjor sommer – nå viser satelittbildene en dramatisk utvikling. Video: Mark Brandon Vis mer

Isfjellet har løsnet

Satellittbildene av det gigantiske isfjellet viser dramatisk utvikling - på full kollisjonskurs

Et isfjell på flere milliarder tonn rev seg løs fra Antarktis i fjor sommer - nå viser satellittbildene en dramatisk utvikling.

12. juni i fjor rev et gigantisk isfjell på størrelse med Akershus fylke seg løs fra isbremmen Larsen C på Antarktishalvøya.

Siden da har isfjellet, som har fått navnet A68, stått relativt stille. Ferske satellittbilder fra NASA viser nå at det har begynt å rotere og svinge nordover.

I tillegg til den enorme overflaten på 5000 kvadratkilometer, er A68 hele 190 meter høyt. Enkelte plasser er det opp til 220 meter, altså nesten dobbelt så høyt som Oslos høyeste bygning Radisson Blu Plaza, som ruver 117 meter over bakken.

Med det er A68 et av de største isfjellene som er registrert noensinne.

PÅ ÅPENT HAV: 12. juli brakk en gigantisk bit av isbremmen Larsen C i Antarktis av. Et isfjell på størrelse med Akershus fylke var dermed løsnet fra Antarktishalvøya. Se isfjellet løsne og det som har skjedd siden her. Video: ESA Vis mer

- Vil se en interessant kollisjon

Oseanograf Mark Brandon har fulgt bevegelsene ved hjelp av satellittbilder med temperaturmålinger, og var den som oppdaget kursendringen. Han tror isfjellet vil fortsette å rotere helt til det som foreløpig regnes som den nordlige enden, kolliderer med Larsen C-feltet.

- Isfjellet har et spektakulært momentum, og kommer ikke til å bli lett å stoppe. Jeg tror vi vil se en interessant kollisjon med Larsen C, skriver han på sin blogg.

Breekspert og professor ved Universitetet i Bergen, Atle Nesje, stemmer i:

- Det er oppsiktsvekkende at det har beveget seg så raskt på så kort tid. Det tyder på svært sterke havstrømmer og en temperaturøkning i vannet rundt, som gjør det mulig for et isfjell av denne størrelsen å løfte seg fra bunnen og drive rundt seg selv på den måten.

Ifølge Martin O´Leary, breekspert og tidligere leder for «Prosjekt MIDAS», som har som oppgave å undersøke og overvåke Antarktis, vil isfjellet etter den nært forestående kollisjonen bli ført nord- og østover til Sør-Atlanteren av bølgene, hvor det med tiden vil smelte.

PÅ KOLLISJONSKURS: Bildet til vestre viser A68 like etter at det brøt seg løs fra Larsen C. Til høyre ser du isfjellet et år senere. Fargene indikerer den relative varmen i landskapet, fra oransj (varmest) til lys blå og hvitt (kaldest). Foto: NASA / Earth Observatory.
PÅ KOLLISJONSKURS: Bildet til vestre viser A68 like etter at det brøt seg løs fra Larsen C. Til høyre ser du isfjellet et år senere. Fargene indikerer den relative varmen i landskapet, fra oransj (varmest) til lys blå og hvitt (kaldest). Foto: NASA / Earth Observatory. Vis mer

Uviss årsak

Hva var det så som trigget isfjellet til å dreie rundt seg selv? Det er fortsatt uvisst, men ekspertene peker på bølgene som skyldes massiv vind i området, samt den unormalt høye temperaturen 20. juli, som ligger godt over gjennomsnittet. Det kan ha bidratt til å smelte mindre isblokker i havet, som vanligvis hindrer større isfjell fra å drive rundt.

Isbremmer, som den A68 brøt seg løs fra, knekker naturlig, men mange mener den globale oppvarmingen bidrar til at prosessen går raskere. Dette er imidlertid ikke vitenskapelig bevist.

- Det er umulig å anslå den direkte effekten av global oppvarming på enkelttilfeller der større isbremmer sprekker opp. Om vi derimot ser en markant økning over tid, kan det bli mulig å tilskrive utviklingen til den generelle temperaturøkningen, forteller Nesje.