Isfjellet har løsnet

Satellittbildene av det gigantiske isfjellet viser dramatisk utvikling - på full kollisjonskurs

Et isfjell på flere milliarder tonn rev seg løs fra Antarktis i fjor sommer - nå viser satellittbildene en dramatisk utvikling.

OPPSIKTSVEKKENDE: Et isfjell på flere milliarder tonn rev seg løs fra Antarktis i fjor sommer – nå viser satelittbildene en dramatisk utvikling. Video: Mark Brandon Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

12. juni i fjor rev et gigantisk isfjell på størrelse med Akershus fylke seg løs fra isbremmen Larsen C på Antarktishalvøya.

Siden da har isfjellet, som har fått navnet A68, stått relativt stille. Ferske satellittbilder fra NASA viser nå at det har begynt å rotere og svinge nordover.

I tillegg til den enorme overflaten på 5000 kvadratkilometer, er A68 hele 190 meter høyt. Enkelte plasser er det opp til 220 meter, altså nesten dobbelt så høyt som Oslos høyeste bygning Radisson Blu Plaza, som ruver 117 meter over bakken.

Med det er A68 et av de største isfjellene som er registrert noensinne.

- Vil se en interessant kollisjon

Oseanograf Mark Brandon har fulgt bevegelsene ved hjelp av satellittbilder med temperaturmålinger, og var den som oppdaget kursendringen. Han tror isfjellet vil fortsette å rotere helt til det som foreløpig regnes som den nordlige enden, kolliderer med Larsen C-feltet.

- Isfjellet har et spektakulært momentum, og kommer ikke til å bli lett å stoppe. Jeg tror vi vil se en interessant kollisjon med Larsen C, skriver han på sin blogg.

For å fortsette å lese denne artikkelen må du logge inn

Denne artikkelen er over 100 dager gammel. Hvis du vil lese den må du logge inn.

Det koster ingen ting, men hjelper oss med å gi deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer