- Satellittbilder avslører at omstridt atomreaktor skal være i drift igjen

Kan være et viktig ledd i Nord-Koreas atomvåpenprogram.

SKAL VÆRE I DRIFT: Atomreaktoren i  Yongbyon skal være i drift igjen. Her jobber nordkoreanere i et arkivbilde tatt i 2008. Foto: AP Photo/NTB Scanpix
SKAL VÆRE I DRIFT: Atomreaktoren i Yongbyon skal være i drift igjen. Her jobber nordkoreanere i et arkivbilde tatt i 2008. Foto: AP Photo/NTB ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Ferske satellittbilder skal ifølge forskere ved U.S.-Korea Institute ved Johns Hopkins School of Advanced International Studies avsløre at den omstridte atomreaktoren i Yongbyon kan være restartet, melder nyhetsbyrået Reuters.

Yongbyon-reaktoren ble stengt ned i 2007, som et ledd i en avtale med USA og andre land som lovet bistand i bytte.

Atomvåpen Reaktoren er i stand til å produsere 6 kg plutonium i året, og omverdenen er svært bekymret ettersom dette kan bli benyttet i det nordkoreanske atomvåpenprogrammet.

Satellittbildene, som er tatt over anlegget 31. august, viser at det stiger hvit damp opp fra en bygning som ligger tett ved hallen som huser atomreaktoren.

- Den hvite fargen og mengden tyder på at dampen ventileres bort fordi systemet som genererer elektrisitet er i ferd med å komme i drift. Dette indikerer at reaktoren allerede er, eller er i ferd med å komme i drift, konkluderer forskerne ved det Washington-baserte forskningsinstituttet.

- Nok et slag i ansiktet Nord-Korea varslet ifølge NTB allerede i april at de ville starte opp igjen atomanlegget i Yongbyon, for å styrke sitt atomvåpenprogram. Forholdet mellom Nord- og Sør-Korea var på dette tidspunktet svært spent, men har siden blitt bedre.

- Dette er svært skuffende, men absolutt ikke uventet, sier analytiker James Acton ved atomprogrammet ved Carnegie Endowment for International Peace til Reuters.

- Restarten av anlegget er nok et slag i ansiktet til det internasjonale samfunnet, og viser at Nord-Korea ikke har noen intensjoner om å avslutte sitt atomvåpenprogram, sier han videre.

I DRIFT: Denne atomreaktoren i Yongbyon i Nord-Korea skal være i drift igjen, ifølge amerikanske forskere. Det avslører satellittbilder. Disse bildene stammer fra 6. august i fjor, og er ikke de samme som skal avsløre de oppsiktsvekkende funnene. Foto: AFP PHOTO / FILES / GeoEye Satellite Image/NTB Scanpix
I DRIFT: Denne atomreaktoren i Yongbyon i Nord-Korea skal være i drift igjen, ifølge amerikanske forskere. Det avslører satellittbilder. Disse bildene stammer fra 6. august i fjor, og er ikke de samme som skal avsløre de oppsiktsvekkende funnene. Foto: AFP PHOTO / FILES / GeoEye Satellite Image/NTB Scanpix Vis mer