Satellittbilder avslører store klimaendringer

TROMSØ (Dagbladet): Ta en titt på dette kartet: Nye satellittdata viser at våren i Sør-Norge kommer inntil en måned tidligere enn i 1980! På Nordkalotten kommer våren derimot stadig seinere!

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

Våren i nord kom tidlig i år. Men ifølge forskere i Tromsø er dette dessverre unntaket som bekrefter regelen. Derimot er det ingen grunn til å bli overrasket over de fantastiske vår-temperaturene i Sør-Norge i år.

Store endringer

NORUT IT i Tromsø har - på bakgrunn av et amerikansk satellittdatasett som er satt sammen av titusener av satellittbilder og utviklet av romfartsorganisasjonen NASA - tolket bildene over Norden de siste 20 åra.

Analysen viser at det har skjedd dramatiske endringer i perioden.

Funnene understøtter en rekke norske forskerspådommer om hvordan Norge vil se ut om 30 år. Forskerne mener blant annet at klimaendringer vil føre til at nordmenn flytter fra nord til sør og fra kyst til innland.

Grønt og frodig

- Satellitten dekker hele jordkloden. Vi har samlet inn og sammenliknet data for Skandinavia. Resultatene viser at det allerede er overraskende store endringer på gang i naturen. Og de regionale forskjellene her i landet er faktisk formidable. Norge er ikke hva det en gang var, ikke engang i min ungdom, sier Stein Rune Karlsen, forsker i økologi ved NORUT IT.

Kartet Dagbladet i dag kan presentere, er oppsiktsvekkende: Våren kommer mye tidligere i en del områder i Trøndelag og på Sørlandet, Vestlandet og Østlandet - særlig i kystområdene.

Sein høst

I mange områder er perioden da det vokser og gror blitt kraftig forlenget. Vegetasjonen blir grønn inntil fire uker tidligere enn før.

Men i fjellområdene og på Nordkalotten fører mildere vintrer med mer nedbør i form av snø til at våren og vekstsesongen starter seinere enn for bare 20 år siden. Særlig gjelder dette deler av Troms og Finnmark.

- Vår definisjon på våren er at den starter når løvspretten på bjørketrær registreres. Satt sammen med pollen- og snøsmeltingsdata danner dette et klart bilde. Men vi har ikke mulighet til å fastslå om dette skyldes menneskeskapte klimaendringer eller naturlige variasjoner. Men vi vet jo at gjennomsnittstemperaturen øker også i Norden, og våre resultater er ikke i konflikt med denne kunnskapen, sier Karlsen.

Trøsten for nordlendingene er - ifølge bildene fra værsatellitten - at høsten kommer ei uke eller to seinere enn før. Og det gjelder hele landet.

STORE VÆRFORANDRINGER: I de grønne områdene kommer våren nå mye tidligere enn i 1980 (inntil to uker tidligere markert ved lysegrønn farge, mer enn to uker tidligere markert ved mørkegrønn farge). I de blå områdene kommer den seinere. I de hvite områdene er det stabilt.