Satellittbilder: Slik styrkes Russlands forsvar

«Dragetenner» er blant hindringene Russland har satt opp i møte med den kommende ukrainske storoffensiven.

NYE FORSVARSLINJER: Rundt byen Tokmak har russerne tatt en rekke grep for å forberede seg på en potensiell ukrainsk offensiv. Dagbladets grafikk er basert på analysene til BBC. Foto: Planet Labs PBC / Dagbladet
NYE FORSVARSLINJER: Rundt byen Tokmak har russerne tatt en rekke grep for å forberede seg på en potensiell ukrainsk offensiv. Dagbladets grafikk er basert på analysene til BBC. Foto: Planet Labs PBC / Dagbladet Vis mer
Publisert
Sist oppdatert

Det er BBC som har analysert satellittbilder fra Planet Labs og Maxar.

Bildene avslører ifølge mediehuset hvordan Russland har styrket sitt forsvar i Ukraina. Det har skjedd parallelt med Ukrainas forberedelser til en storoffensiv for å ta tilbake landet sitt.

40 000 ukrainske soldater står klare, og lagrene er fylt opp med vestlige våpen. Den innledende fasen har etter alt å dømme startet.

Nå mener BBC å ha en idé om hva russerne har forberedt seg på.

Denne innsikten stammer blant annet fra satellittbilder fra Maxar over Krimhalvøya, som Russland annekterte fra Ukraina i 2014.

Dagbladets grafikk i denne saken er basert på BBCs analyser. Satellittbildene er gjengitt med tillatelse fra Planet Labs.

Dragetenner

Såkalte dragetenner strekker seg langs de hvite strendene på Krimhalvøya.

Dette er ifølge BBC pyramideformede betongklosser som skal forhindre militære kjøretøy fra å passere.

Bak dem kan man skimte en lang skyttergrav. Mediehuset skriver at det også er observert bunkere, altså tilfluktsrom, langs stranda.

De siterer militære eksperter på at Russland sannsynligvis ikke ser for seg et ukrainsk angrep fra sjøen.

Les artikkelen gratis

Logg inn for å lese eldre artikler. Det koster ingenting, gir deg tilgang til arkivet vårt og sikrer deg en bedre brukeropplevelse.

Gå til innlogging med

Vi bruker aID som innloggings-tjeneste, med din aID-konto kan du enkelt logge inn på alle våre sider som krever dette.

Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker informasjonskapsler (cookies) og dine data til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Vil du vite mer om hvordan du kan endre dine innstillinger, gå til personverninnstillinger

Les mer