Vi bryr oss om ditt personvern

Dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer

Nyheter

Mer
Min side Logg ut

Satellittbilder tyder på ny atomprøvesprengning - nå sender Kina soldater til grensa

Kina skal ha utplassert flere tusen soldater ved grensa til Nord-Korea.

SENDER SOLDATER TIL GRENSA: Kina skal ha besluttet å sende 2000 soldater til grensa til Nord-Korea. Bildet viser nordkoreanske soldater som patruljerer ved grensegjerdet i nærheten av den kinesiske grensebyen Dandong. Foto: Johannes Eisele/AFP/NTB Scanpix
SENDER SOLDATER TIL GRENSA: Kina skal ha besluttet å sende 2000 soldater til grensa til Nord-Korea. Bildet viser nordkoreanske soldater som patruljerer ved grensegjerdet i nærheten av den kinesiske grensebyen Dandong. Foto: Johannes Eisele/AFP/NTB Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Kina sender 2000 soldater til grensen mot Nord-Korea, i frykt for at diktaturstaten planlegger en femte atomprøvesprengning, melder sørkoreanske medier, ifølge nyhetsbyrået UPI

Nyheten kommer kort tid etter rapporter om at Nord-Korea kan ha gjenopptatt arbeid med tunnelene ved deres hovedkvarter for atomprøvespregninger. Det varsler nettstedet 38 North, som har analysert satelittbilder av Punggye-ri-området der det lukkede regimet tidligere har gjennomført fire underjordiske atomprøvespregninger siden 2006 - den siste i januar i år.

Maskerte forberedelser Nettstedet skriver at satelittbildene viser aktivitet i området som kan være en del av forberedelsene til en femte atomprøvesprngning, slik tilfellet var i januar. 

- Nord-Korea kan komme til å gjennomføre en underjordisk atomprøvespregning. Vi følger nøye med på utviklingen, sier Moon Sang-gyun, talsmann for Sør-Koreas forsvarsdepartement, ifølge Washington Post

PRØVESPRENGNING: Nettstedet North 38 varsler at Nord-Korea kan være i gang med forberedelser til en ny underjordisk atomprøvesprengning i Punggye-ri-området. Det har tidligere blitt gjennomført prøvesprengninger ved den samme testbasen i 2006, 2009, 2013 og senest i januar i år. Foto: Digital Globe/Reuters/Scanpix
PRØVESPRENGNING: Nettstedet North 38 varsler at Nord-Korea kan være i gang med forberedelser til en ny underjordisk atomprøvesprengning i Punggye-ri-området. Det har tidligere blitt gjennomført prøvesprengninger ved den samme testbasen i 2006, 2009, 2013 og senest i januar i år. Foto: Digital Globe/Reuters/Scanpix Vis mer

«Nord-Korea viste tydelig med sin fjerde atomprøvespregning muligheten til å gjennomføre prøvespregninger på kort varsel, samtidig som de maskerer alle tegn på slike forberedelser fra satelitter», skriver 38 North. 

38 North varslet også i fjor, i likhet med sørkoreanske medier, om en atomprøvespregning i nær framtid, en drøy måned før Nord-Koreas prøvespregning 6. januar i år. 

Det lukkede regimet har tidligere gjennomført tre underjordiske atomprøvespregninger i Punggye-ri-området, den første ble gjennomført i 2006. Siden 2003 har Nord-Korea ført samtaler om sitt atomprogram med USA, Sør-Korea, Kina, Russland og Japan.

Skjerpet sanksjoner Kina skal også ha utplassert 3 000 soldater ved grensa etter at Nord-Korea feiret prøvesprengningen av det de selv hevdet var en hydrogenbombe, 6. januar i år.

Forholdet mellom Nord-Korea og Kina har blitt satt på en rekke prøver det siste året. Kina er Nord-Koreas viktigste støttespiller både økonomisk og politisk, men kineserne har sluttet seg til resten av verdenssamfunnets sanksjoner mot Nord-Korea.

I februar i år ble Barack Obama og Kinas president Xi Jinping enige om det de omtalte som «en sterk og felles respons på Nord Koreas provokasjoner».

Det var i begynnelsen av mars at FNs sikkerhetsråd skjerpet sanksjonene mot Nord-Korea, som en reaksjon på at landet gjennomførte en atomprøvesprengning i januar og skjøt opp en satellitt i februar. Flere land mistenker at oppskytingen av satellitten var en fordekt test av en langdistanserakett.

- Forsøk på sabelrasling Til tross for skjerpede sanksjoner, har ikke Kim Jong-un roet ned landets skremselspropaganda og krigshissing. Så sent som på fredag skjøt Nord-Korea opp nok en rakett - trolig for å markere bursdagen til landets «evige president» Kim Il-sung.

Oppskytningen var mislykket, uten at det førte til mindre voldsomme reaksjoner på forsøket. 

- Nord-Koreas oppskyting av en mellomdistanserakett fredag er, til tross for at den mislyktes, et forsøk på sabelrasling som ikke vil føre landet noe sted, meldte kinesiske myndigheter i en offisiell kommentaren via det statlige nyhetsbyrået Xinhua.

Den mislykkede rakettoppskytningen skjedde samme dag som statsminister Erna Solbergs (H) offisielle besøk i Sør-Korea. Bevæpnede nordkoreanske soldater spionerte gjennom vinduene da statsministeren krysset grensa fra sør til nord fredag.

- Det er en veldig spesiell følelse å være her, midt på en av de mest spente grensene vi har i verden. Det oppleves også rart at noen kommer og tar bilde, som om man er dyret i buret. Og det er helt klart best å være på denne siden, sa Solberg til NTB mens nordkoreanske soldater sto rett bak henne - men på utsiden av bygningen.

Hele Norges coronakart