Satellittbilder tyder på snarlig Nord-Koreansk romrakett

Teknologien kan frakte atomvåpen til USA.

NYTTÅRSTALE:  Ei snau uke etter at Kim Jung-Un holdt sin nyttårstale detonerte Nord-Korea det de hevder er en hydrogenbombe. Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Scanpix
NYTTÅRSTALE: Ei snau uke etter at Kim Jung-Un holdt sin nyttårstale detonerte Nord-Korea det de hevder er en hydrogenbombe. Foto: Jung Yeon-Je/AFP/Scanpix Vis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan inneholde utdatert informasjon
Publisert
Sist oppdatert

(Dagbladet): Nye satellittbilder fra Nord-Korea vekker bekymring i Washington DC. Amerikanske myndigheter tolker unormal aktivitet rundt en rakett-base som at landet nå planlegger å skyte opp en rakett til verdensrommet. Det melder nyhetsbyrået Reuters, som siterer amerikanske sikkerhetskilder.

Frykten er at Nord-Korea kan benytte romfartsteknologi til å utvikle sine militære raketter.

- Vår bekymring er at dette er den samme teknologien som man trenger for å utvikle interkontinentale ballistiske raketter, sier en sikkerhetskilde til byrået.

Drivstofftanker, kjøretøy og flyttbare konstruksjoner har blitt flyttet rundt på en måte som gjør at amerikanerne tror oppskytingen av romraketten kan skje i løpet av et par uker. Det er også registrert endringer ved selve oppskytingsrampen, men det er uklart om en rakett allerede er blitt levert til basen.

Men også satellittbilder som er offentlig tilgjengelig viser at noe er i ferd med å skje på Sohae rakettbase nord for Pyongyang. Nord-Korea prøver åpenbart å skjule hva som skjer på rakett-basen og har bygget et dekke over tårnet ved siden av utskytingsrampen.

- Dette er første gang de har montert et tak for å dekke over forberedelsene til en mulig oppskyting, sier Stephen Wood, som leder det kommersielle etterretningsbyrået AllSource.

Dekker til I følge en analyse ved John Hopkins universitetet i Washington DC kan dekket over tårnet skjule en rakett og det er også bygget et gigantisk skinnegående system for å flytte dekket fram og tilbake. I ly av mørke ellet tett skydekke kan store enheter flyttes til under det flyttbare dekket og monteres sammen der. Det er stort nok til dekke over allerede kjente mellomdistanseraketter eller en helt ny rakettmotor.

Forsker Halvor Kippe ved Forsvarets Forskningsinstitutt (FFI) mener en base for rom-raketter ikke er en fullgod løsning for atomraketter.

- I prinsippet går det an å gjøre om en slik romrakett til et ballistisk missil. Men den er ikke spesielt godt egnet, siden den har lang klargjøringstid på en svært synlig rampe på overflaten. Ballistiske missiler blir gjerne avfyrt fra undergrunnssiloer, ubåter eller landmobile ramper.

Han sier landet har et svært ambisiøst romprogram.

- Det har nok en stor verdi for landet i seg selv, spesielt i forkant av partikongressen i mai og bursdagen til forrige leder, Kim Jong-il, i februar. Men det er relevant å vurdere hvilken overføringsverdi dette har til langtrekkende ballistiske missiler. Nord-Koreas romraketter benytter mye av den samme rakettmotorteknologien og drivstoffene som finnes i de militære missilene. En test av en romrakett gir verdifull erfaring i å skyte opp flertrinnsraketter med fire motorer i første trinn og med vellykket separasjon av trinnene, sier han.

- Alvorlig
USAs utenriksminister John Kerry kommenterte Nord-Koreas ambisjoner om langdistanseraketter da han var i Beijing onsdag.

- Det er en trussel vi tar ekstremt alvorlig. USA vil gjøre det som er nødvendig for å beskytte både vårt land og våre venner og allierte i verden, sa Kerry der.

Amerikanerne utvider nå sine systemer for å kunne skyte ned raketter, og plaserer ut nye defensive raketter i California og i Alaska.

Mulig hydrogen-bombe FNs sikkerhetsråd diskuterer nå sanksjoner mot Nord-Korea etter at de hevdet å ha sprengt en hydrogen-bombe. Amerikanerne avviste først at det var snakk om en hydrogen-bombe, men har nå snudd. Nå sier de at bomben som ble detonert 6. januar i år «kan ha vært en delvis, mislykket test av noen komponenter assosiert med en hydrogenbombe».

«La oss starte året 2016 med den gjennomtrengende lyden av vår første hydrogenbombeeksplosjon, slik at hele verden vil se opp til vår sosialistiske og kjernevåpen-utstyrte republikk og det store Koreas arbeiderparti!», skrev Nord-Koreas diktator Kim Jung-Un i en håndskrevet ordre der han beordrer prøvesprengningen.

Det er allerede kjent at Nord-Korea har et arsenal av atombomber basert på anriket uran. Har de nå klart å produsere en hydrogenbombe, vil det være et betydelig framskritt for landets militære ambisjoner, og vil vekke tilsvarende bekymring hos særlig Sør-Korea, Japan og USA.

Hydrogenbomber er langt kraftigere enn atombomber. Teknologien som benyttes i hydrogenbomber er også betydelig mer avansert, enn teknologien i atombomber.
 

Vi bryr oss om ditt personvern

dagbladet er en del av Aller Media, som er ansvarlig for dine data. Vi bruker dataene til å forbedre og tilpasse tjenestene, tilbudene og annonsene våre.

Les mer