IRMA: Satellittbilder fra Digital Globe avslører viser orkanen Irmas enorme ødeleggelse i De karibiske øyene. Video: NASA / CNN Vis mer

Orkanen «Irma»s enorme ødeleggelser:

Satellittbilder viser de ekstreme ødeleggelsene etter orkanen «Irma». Øyene har skiftet farge

Før og etter bilder viser karibiske øyer som totalt har skiftet farge etter kategori fem-orkanens herjinger over øyene, før den traff Florida i helga.

Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

(Dagbladet): Orkanen «Irma», den kraftigste atlanterhavsorkanen målt noensinne, traff med fullstyrke en rekke karibiske øyer på sin vei mot fastlandet og Florida.

Bilder av enorme materielle ødeleggelser har sirkulert nettet de siste dagene. Nå har det klarnet opp over øyene og NASA Earth Observatory har delt bilder som viser at ødeleggelsene også er svært synlige fra verdensrommet.

Bildene er tatt 25. august og 2. september - før og etter stormens herjinger - av blant annet de karibiske jomfruøyene. Den mest åpenbare endringen er hvordan landskapet har forandret seg.

På dette nærbildet av øya Virgin Gorda ser man enda bedre den enorme endringen:

TOTALENDRET: Den karibiske øya Virgin Gorda har gått fra å være grønn til brun på satellittbildene. Foto: NASA Earth Observatory
TOTALENDRET: Den karibiske øya Virgin Gorda har gått fra å være grønn til brun på satellittbildene. Foto: NASA Earth Observatory Vis mer

NASA påpeker at grunnen til at man også ser endring i fargen på havet er fordi en røffere overflate reflekterer mer lys, og fremstår som lysere.

Ødeleggelsene er også tydelige på Barbuda. Den lille øya øst i Karibien ble direkte truffet av kategori fem-orkanen 6. september.

ANNERLEDES: Også Barbuda ser helt annerledes ut etter orkanens herjinger. Foto: NASA Earth Observatory
ANNERLEDES: Også Barbuda ser helt annerledes ut etter orkanens herjinger. Foto: NASA Earth Observatory Vis mer

NASA Earth Observatory skriver på nettsiden sin at det er en rekke mulige årsaker til at øyene har skiftet farge.

- Frodig grønn vegetasjon kan bli revet bort av stormens sterke vind, som resulterer i at satellittbildene viser mer bar bakke. I tillegg kan saltvann som ble pisket opp av orkanen ødelegge bladene som fortsatt var på trærne, skriver de.

Flere dødsfall

Den ekstreme atlanterhavsorkanen «Irma» passerte øyene i Karibien onsdag forrige uke - da var den en kategori fem-orkan, med vindkast opp mot 300 kilometer i timen. I helga traff orkanen Florida Keys som en kategori fire-orkan.

ENORME ENDRINGER: Det har klarnet over de karibiske øyene som ble ødelagt etter orkanen Irma herjet der i forrige uke. Satellittbilder viser at øyene har endret farge helt. Foto: NASA Earth Observatory
ENORME ENDRINGER: Det har klarnet over de karibiske øyene som ble ødelagt etter orkanen Irma herjet der i forrige uke. Satellittbilder viser at øyene har endret farge helt. Foto: NASA Earth Observatory Vis mer

Ifølge nyhetbyrået Reuters har orkanen krevd rundt 40 menneskeliv i Karibia, deriblant ti på Cuba, og det er meldt om minst seks dødsfall i Florida og Georgia.

Tirsdag har lokale myndigheter sagt til rundt 90 000 innbyggere i området i og rundt Miami Beach at de nå kan returnere hjem - men advarte om at det kanskje var uklokt å forbli der, skriver Reuters.

DRONEBILDER: Slik ser det ut på den karibiske øya St. Maarten etter at orkanen «Irma» herjet. 35 mennesker mistet livet på de karibiske øyene under orkanen. Nå gjenstår opprydningsarbeidet. - Vi har ikke mat eller vann, sier en til nyhetsbyrået AP:. Video: AP / NTB Scanpix Vis mer

15 millioner strømløse

Direktør i det føderale katastrofehåndteringsorganet FEMA opplyste tirsdag ettermiddag, norsk tid, at omtrent hvert eneste hus i Florida Keys har blitt rammet på en eller annen måte. En fjerdedel av husene antas å være ødelagt.

ØDELEGGELSER: Øya St. Maarten er blant øyene som nå sitter igjen med enorme ødeleggelser etter orkanens herjinger i Karibien. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix
ØDELEGGELSER: Øya St. Maarten er blant øyene som nå sitter igjen med enorme ødeleggelser etter orkanens herjinger i Karibien. Foto: Shutterstock / NTB Scanpix Vis mer

Fortsatt er 15 millioner strømløse i Florida, som følge av stormen. Florida Keys ser ut til å ha blitt hardest rammet av uværet etter at det nådde USA. Irma svekket seg kraftig på vei nordover, og var mandag nedgradert til en tropisk storm.