Satellittdata gir bedre pollenvarsel

Som første land i verden tar Norge i vår i bruk satellittdata i utarbeiding av pollenvarsel.

POLLENJEGER: Det er NASAs Terra-satellitt som fanger inn pollendata for meteorologisk instituttt. Her er et Terra-bilde fra skogbrannområdet i Australia tidligere i vinter, fanget inn med satellittens såkalte Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER). Foto: AFP/NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, and US/Japan ASTER Science Team/Scanpix
POLLENJEGER: Det er NASAs Terra-satellitt som fanger inn pollendata for meteorologisk instituttt. Her er et Terra-bilde fra skogbrannområdet i Australia tidligere i vinter, fanget inn med satellittens såkalte Advanced Spaceborne Thermal Emission and Reflection Radiometer (ASTER). Foto: AFP/NASA/GSFC/METI/ERSDAC/JAROS, and US/Japan ASTER Science Team/ScanpixVis mer
Hei, denne artikkelen er over ett år gammel og kan innholde utdatert informasjon

|||

Som første land i verden tar Norge i vår i bruk satellittdata i utarbeiding av pollenvarsel.

Satellittbildene fra den amerikanske Terra-satellitten viser hvor grønn bjørkeskogen er og gir dermed en indikasjon på om trærne har begynt å produsere pollen.

- Dataene gjør oss i stand til å utarbeide bedre og mer presise varsler om pollenspredning, sier Stein Rune Karlsen ved Northern Research Institute (Norut) i Tromsø til Adresseavisen.

Inntil nå har varslene vært basert på målinger fra 12 pollenfeller rundt om i Norge. Problemet med pollenfellene er at de bare fanger opp en liten del av variasjonen i pollenforekomstene.

Bjørkepollen er den fremste allergifremkallende pollentypen i Norge. En femdel av landet er dekket med bjørkeskog. I tillegg dekker blandingsskog med mye bjørk nok en femdel.

(NTB)